Читај ми!

Резерве крви има за један дан, дефицитарне готово све крвне групе

Ивана Родић из Института за трансфузију крви рекла је за РТС да резерве крви тренутно има за један дан и да су дефицитарне све крвне групе. Родићева апеловала на све који могу да дају крв како не би морале да се одлажу неке операције због несташица.

Као и ранијих година и овог лета резерве крви су на минимуму. Тешко се подмирују дневне потребе, па често за неке интервенције породица и пријатељи треба да обезбеде крв. Због летовања и годишњих одмора, мање је и добровољних давалаца.

Ивана Родић из Института за транфузију крви рекла је да резерве крви тренутно има за један дан и да су дефицитарне све крвне групе.

"Врло је тешко обезбедити довољне резерве крви. У овом тренутку располажемо са једнодневним резервама. Готово све крвне су у дефициту. Довољно има Б+ и АБ+. Крвне групе А, 0+ и све негативне групе су значајно смањене", нагласила је Родићева.

Према њеним речима, оптимално би било да на недељном нивоу има око 1.800 прикупљених јединица, минимално око 1.500, а последњих недеља број прикупљених јединица се кретао од 1.200 до 1.300, а прошле недеље било је значајно смањење од 969 јединица.

Истакла је да уколико нема довољно крви да је веома значајно правилно управљање резервама крви, а ако се настави иста ситуација могуће да дође до одлагања операција.

"У свакој ситуацији мора да буде довољно крви за хитне операције. Ситуација је слична у целој Србији. Обично дефицит креће из Београда. Позив да се да крв, важи за територију целе Србије", напоменула је Родићева.

Подсетила је да су екипе стално на терену и да стално имају акције у којима грађани могу да дају крв, а о свим акцијама се могу обавестити на сајту трансфузије крви.

Каже да сви они који су прележали ковид и имали блажи облик могу да дају крв после две недеље, а у зависности од тежине облика тај период се може продужити и на шест месеци.

"Епидемиолошка ситуација нам не иде на руку. Подразумева се изолација не само оних који су се заразили, већ и чланова њихових породица, што је довело до мање расположивих грађана који могу да дају крв", рекла је Родићева.

Напомиње да треба попити довољно воде и пре давања крви, али и после давања и да се избегава сунце.

Додала је да мушкарци могу да дају крв на три месеце, да има од 18 до 65 година и да је здрав. Жене не могу дати крв ако су трудне и ако имају циклус.

Још једном је апеловала на све да дају крв.

 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво