Читај ми!

Недостатак воде мучи сточаре са Пештера, угрожене десетине хиљада грла стоке

Високе температуре и суша на Пештерској висоравни донеле су нове невоље сточарима. Нема воде за напајање стада, па страхују да би топлотни талас могао да десеткује сточни фонд на Пештери. Од укупно 60.000 оваца и 20.000 грла крупне стоке, скоро половина је угрожена због недостатка воде. Општина Сјеница тражи помоћ од државе.

Драган Балшић је само један од сточара на Пештерској висоравни који свакога дана морају да допреме тоне воде из удаљених извора и бунара да напоји жедна стада.

"Кад ја сваки дан оставим кошење и морам да терам воду и ја нисам покосио ливаде. Ја сам можда приморан да продам стоку на јесен не могу да учиним сено кад ја нон стоп терам воду. Једна ми је овца угинула јуче и шта знам колико ће угинути до краја, јављају још веће врућине, жеге," каже Балшић.

У жељи да настави породичну традицију, Драган је остао на имању. Пре петнаест година оженио се девојком из Албаније и са њом изродио троје деце.

"Заиста нам је тежак живот. Ђе ћу ја сад и ко ћу прво да уграби да пере цедиљке, па да пере сир, па стока да се поји, па по кући да се пере суђе. Еве дијете је скоро 15 година, имам још двоје код стоке. Они кад дођу на подне треба да се опере, да се окупа, да се освежи на ове врућине. Нема", објашњава Дарганова супруга Саматра.

Недавно је Војска Србије ископавала вртаче за напајање стоке. Општина Сјеница и сада тражи помоћ војске.

"Да нам пошаље Војска Србије 5-6 цистерни јер у противном сточари су већ у тако тешкој ситуацији, тако да ми морамо наћи начина како да помогнемо", апелује председник општибе Сјеница Муниб Мујагић.

За напајање стада од 300 оваца потребно је обезбедити две хиљаде литара воде дневно.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво