Читај ми!

Селаковић отворио Конзулат Србије у Охриду

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић отворио је у Охриду Конзулат Републике Србије с почасним конзулом на челу. Селаковић је нагласио да то није само добра билатерална сарадња са Северном Македонијом на политичком нивоу, већ и сарадња у области културе, туризма и јачања економских веза и односа.

Никола Селаковић је рекао да институција почасног конзула има дугу и богату традицију и несумњив значај у дипломатско-конзуларним односима, истакавши да је конзулат у Охриду 86. почасни конзулат Србије у иностранству.

"Уверен сам да ће отварање конзулата у Охриду са подручјем које обухвата територије општина Охрид, Струга, Дебар, Галичица, Дебарца и Центар Жупа, на челу са почасним конзулом Михајлом Филевим, пружити додатни подстрек унапређењу свестране сарадње Србије са Северном Македонијом", истакао је Селаковић. 

Подсетио је да је Србија имала своје конзулате у Скопљу и Битољу, а да је ово први конзулат у Охриду. 

Како је нагласио, то није само наша добра билатерална сарадња на политичком нивоу, већ и сарадња у области културе, туризма, "али и на пољу јачања наших економских веза и односа".  

"Сарадња са суседним земљама, очување мира и стабилност у региону, тежња пуноправном чланству у ЕУ јесу приоритети спољне политике Србије. Заједничка жеља за сарадњом и јачање мостова који нас повезују огледа се и у историјској иницијативи ‘Отворени Балкан’, где су три државе учиниле озбиљан и конкретан искорак у правцу интензивирања економске сарадње и побољшања квалитета живота грађана", рекао је Селаковић. 

Почасни конзул Михајло Филев рекао је да је отварање конзулата подвиг који ће довести до унапређења односа два братска народа, као и да ће његова највећа одговорност бити рад на томе. 

Министарка културе Северне Македоније Бисера Костадиновска поздравила је отварање Конзулата и истакла да је то још једна потврда унапређења односа двеју земаља.

Истакла је да две земље одлично сарађују на пољу културе, и најавила да ће ускоро бити потписан нови споразум о културној сарадњи. 

Свечаном отварању Конзулата Републике Србије у Охриду присуствовали су представници Владе Северне Македоније, представници Срба у тој земљи, дипломатског кора и угледни представници културне и пословне заједнице. 

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи