Читај ми!

Синдикалци подсећају на права радника по великим врућинама

Савез самосталних синдиката Србије позваo je послодавце да данас и свих наредних дана, када спољна тепература прелази 36 степени на отвореном, обуставе радове између 11 и 16 часова и не дозволе да запослени буду изложени директном сунчевом зрачењу.

Запослени истовремено имају право, сходно Закону о безбедности и здрављу на раду, Правилнику о превентивним мерама за безбедан и здрав рад на радном месту и Смерницама за безбедан и здрав рад на отвореном при високим температурама, да захтевају од послодаваца да буду заштићени од штетног дејства атмосферских утицаја на њихову безбедност и здравље, наводи се у саопштењу СССС-а.

СССС позива запослене и послодавце да ових дана међусобно сарађују и одговорно примењују све предвиђене мере у заштити здравља и безбедности током рада: прилагоде режим рада високим температурама, организују честе паузе, уношење великих количина воде и безалкохолних пића, обезбеђивање просторија за расхлађивање и склањања од сунца, увођење честих замена запослених, обезбеђивање и пружање неопходне прве помоћи уколико дође до здравствених проблема запослених.

Послодавци су такође у обавези да запосленима пруже информације о симптомима болести које могу бити проузроковане високим температурама – дехидратацији, сунчаници, топлотном осипу, топлотној исцрпљености и грчевима, посебно топлотном удару.

Истовремено, позивамо послодавце који радни процес организују у затвореном да обезбеде да температура у радним просторијама, без обзира на врсту посла, може да буде максимално 28 степени.

"У средишту свих активности, здравље и безбедност на раду мора да буде на првом месту – наша је синдикална порука", наводи СССС.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво