Читај ми!

МУП и Вучић о наводима да је полиција била насилна према демонстрантима у Новом Саду

Министарство унутрашњих послова огласило се поводом навода да су припадници полиције били насилни према демонстрантима у Новом Саду, тврдећи да је то лаж. И председник Србије Александар Вучић рекао је да је полиција "веома благо реаговала".

Министарство унутрашњих послова истиче да је "лаж да су јуче у Новом Саду припадници полиције вршили насиље над демонстрантима од којих је најмање било Новосађана, а највише из Београда, Пожеге и других градова".

"Сви ти лажни наводи о српској полицији који долазе од стране одређених медија, политичара и невладиних организација, имају једино за циљ да наруше углед наших припадника и наше институције", пише у саопштењу које се односи на протест због Урбанистичког плана.

"Јуче је захваљујући професионалном и ефикасном раду припадника полиције насилна група демонстраната коју су чинили и политички активисти, спречена да сруши заштитну ограду, упадне на седницу Скупштине града Новог Сада и изазове хаос и нереде", додаје МУП.

Како наводе, полиција је сачувала стабилан јавни ред и мир "и поред тога што су демонстранти исказивали насиље" према њима.

"Тако што су их гађали каменицама, флашама, ударали их разним предметима, поливали их зеленом фарбом и упућивали најпогрдније псовке", тврди МУП.

Додају да ће полиција наставити да "свој посао ради одговорно, ефикасно, савесно, у складу са законом".

Вучић: Полиција је била блага, није било приватног обезбеђења

Ситуацију у Новом Саду коментарисао је и председник Александар Вучић, који је рекао да је полиција на протесту веома благо реаговала и водила рачуна да никога не повреди, те да није учествовало ничије приватно обезбеђење већ обезбеђење ангажовано у складу са законом које је штитило објекат.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише јучерашњи протест испред зграде Бановине због усвајања Генералног урбанистичког плана, пошто су грађане "приводили поред полиције и чланови приватног обезбеђења и на снимцима се види коришћење прекомерне силе", као и на питање да ли ће неко одговарати због тога што су тројица цивила оборила једног цивила на земљу.

На то је Вучић рекао да се, поводом дешавања у Новом Саду, у јавности изврћу чињенице.

Истакао је, како каже, да је тек јутрос сазнао шта се дешавало када је видео две насловне стране у којима пише како је он наводно бранио својом војском "Нови Сад на води" за који, додаје, "не зна ни где треба да се налази, узводно или низводно на Дунаву".

"Немојте да изврћете ствари. Нико није напао некога зато што је тај мирно стајао или седео негде, већ је реч о лицима која су већ упадала у Скупштину града или Скупштину Војводине и бацали петарде и сузавце. Тај ниво демократије није дозвољен нигде у свету", истакао је Вучић.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи