Читај ми!

Случај "Баланс медике" опомиње, како да лако проверите да ли је клиника у коју идете регистрована

"Бaланс медика", у којој је намештана кичма Београђанину који је после тога преминуо, регистрована је као огранак фирме за "спољну и унутрашњу трговину и услуге". Медији преносе и да је надлежна инспекција утврдила да ова клиника нема дозволу да се бави медицинским услугама и да је поднета пријава за прекршајни поступак. Све је више грађана који на прегледе одлазе и на приватне клинике. Како да знамо која је безбедна и проверена?

Амбуланту, ординацију или поликлинику могу да оснују искључиво здравствени радници и то када надлежној здравственој инспекцији поднесу доказе о стручној спреми, исправности простора, опреме и свега осталог што је прописано правилником о обављању здравствене делатности.

"Сваки облик обављања делатности у приватној пракси, почевши од амбуланте, преко ординације до поликлинике, мора да има огласну таблу у прописаним оквирима која стоји у чекаоници где су пацијентима доступне информације о томе ко ради у тој приватној ординацији, поликлиници или већ неком другом облику, са којим решењем Министарства здравља и надлежне здравствене инспекције", истиче др Горан Стаменковић из Министарства здравља.

Пре него што дођу на заказани преглед и погледају огласну таблу, пацијенти могу да провере да ли је одређена установа регистрована и да ли је у активном стању на сајту Агенције за привредне регистре или слањем упита Министарству здравља.

"Имају сајтови где постоје лиценце, где може да се види ко има лиценцу, имате на АПР-у, али не проверавам, само по препоруци", каже један од грађана.

Други кажу да иду у оне познате, или се распитају код пријатеља који су већ били у одређеној клиници.

Постоје и посебне лиценце за рад.

"То одобрење може да добије искључиво здравствени радник, искључиво онај ко има одређене доказе о свом професионалном статусу, доказе о стеченим знањима, искуствима, вештинама да обавља све те облике комплементарне медицине - има их 10 набројаних у правилнику, и да је запослен у једној од приватних установа, односно приватних ординација или поликлиника", појашњава Горан Стаменковић.

Истиче да то добро знају здравствени радници и да је на њима велика одговорност да своје услуге не пружају у нерегистрованим условима, у нерегистрованом простору и код нерегистрованих компанија или неких сумњивих субјеката.

Једном када се добију, лиценце важе докле год се обавља делатност и испуњавају услови, а то проверавају инспектори. Ипак, у овом тренутку око 70 одсто контрола је по пријавама грађана, а редовних само 30 одсто.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи