Читај ми!

Министарство: Организација лета авиона који се срушио у Грчкој није била у надлежности Србије

С обзиром на неистине и манипулације које се и даље пласирају у вези са падом авиона у Грчкој, који је превозио производе српске одбрамбене индустрије, Министарство одбране је саопштило да још једном истиче чињенице које је јавности саопштило неколико сати након пада авиона.

У саопштењу се наводи да Србија поштује све међународне прописе у трговини и извозу наоружања и војне опреме и наставиће да производи и да продаје производе своје одбрамбене индустрије свима који су дозвољени крајњи корисници.

Министарство одбране истиче да је авион који се срушио у Грчкој, превозио производе наше индустрије ка дозвољеном крајњем кориснику - Министарству одбране Бангладеша.

Власник робе била је приватна компанија "Валир", док се у авиону, у власништву приватне украјинске фирме, налазило око 11,5 тона школских и светлећих минобацачких мина.

"О томе је Министарство одбране Републике Србије већ обавестило јавност, а о истом су се већ изјаснили и авио-превозник и Министарство одбране Бангладеша, које је и прецизирало да су биле намењене за њихову војску и граничну стражу. То је једина истина и ове чињенице су потврдили сви актери", каже се у саопштењу.

Министарство саопштава и да организација самог лета, који је имао руту Ниш са техничким слетањима у Аману, Ријаду, Ахмедабаду и крајњом дестинацијом Даком, нити избор компаније за транспорт, нису биле у надлежности Републике Србије.

Србија, како се додаје, није надлежна за дозволе за прелет туђих територија, јер је то суверена одлука сваке државе, којима се оператер у оваквим случајевима обраћа за прелетну дозволу.

"Наша земља је у овом случају поштовала међународно право и испунила све међународне обавезе, те на миру пружамо подршку грчким властима да спроведу детаљну истрагу", истиче се у саопштењу.

"Такође, Србија не само да овим авионом није транспортовала наоружање Украјини, већ од 2016. године од како се системски води кроз софтвере евиденција за сваку дозволу за промет наоружања и војне опреме из Србије, ниједна није издата за транспорт било какве врсте наоружања и војне опреме из Србије ка Украјини. Јасно је и да појединим домаћим и иностраним круговима, разочараним што им је разобличена првобитна лаж да је Србија транспортовала наоружање Украјини, понестаје идеја у измишљању лажи којима покушавају да наштете Србији и њеној одбрамбеној индустрији", наводи се у саопштењу.

Министарство наводи да су компаније српске одбрамбене индустрије у прошлој години извезле су наоружање у вредности од око 500 милиона долара и у наведеним предузећима запослено је око 22.000 људи, ако се узму у обзир и кооперанти и породице запослених око 100.000 људи живи од овог посла, а да не спомињемо да је то уједно новац који доприноси БДП-у и економији ове земље.

"Вођена само сопственим интересима Србија ће наставити да производи савремену опрему и наоружање и да их извози свима који имају све дозволе, а које предвиђају домаће и међународно законодавство", истиче се у саопштењу.

Министарство додаје да се цене производа фабрика одбрамбене индустрије формирају по тржишним условима и борба за њихову продају на тржишту је свакодневна.

"На тржиштима где могу да их продају директно оне их и продају директно, тамо где не могу, прилагођавају се, јер свакако настоје да продају што више својих производа. То да ли ће инострани купци ангажовати посредничке фирме у овом послу одлука је на коју Република Србија не може да утиче. Оно што је за нас важно јесте да наше фабрике робу продају по својим ценама, као и да је ангажовање посредничке фирме нешто што плаћа инострани купац и не представља трошак нити за фабрике, нити укупно за Републику Србију", каже се у саопштењу.

Република Србија ће остати поуздан партнер свим међународним субјектима придржавајући се највиших стандарда и поштујући све норме домаћег и међународног законодавства у трговини војном опремом и наоружањем, закључује се у саопштењу Министарства одбране.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара