Читај ми!

Током два дана акције појачане контроле саобраћаја забележено 1.100 прекршаја

У јеку туристичке сезоне, возачи туристичких аутобуса су под лупом МУП-а. У току је недеља појачане контроле тих аутобуса на путевима широм Србије. Тако се, кажу, у Министарству унутрашњих послова, прикључујемо акцијама земаља Европке уније.

Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције наводи за РТС да је прва два дана акције прегледано око 1.500 аутобуса, а да је откривено 1.100 прекршаја.

"Углавном су то били аутобуси домаћих превозника, таквих је било 90 одсто, док је 10 одсто странаца. Откривено је 1.100 прекршаја, очекивано, највећи број прекршаја се тицао прекорачења времена управљања возилом, некоришћење прописаних пауза и одмора, недостатк докумената за возача и аутобусе", наводи Раденковић.

На питање - има ли случајева да превозници ради уштеде новца, односно веће зараде, пошаљу једног возача на далек пут са пуним аутобусом путника, одговара да такви случајеви нису чести, али да су један такав случај имали пре два дана у Лозници.

"Саобраћајна полиција је контролисала аутобус турског превозника којим је управљао турски возач, а који је саобраћао на релацији Истанбул - Сарајево, то је нешто више од 1.100 километара, и потребно је неких 15 сати за то путовање, а био је само један возач члан посаде. Тако да је саобраћајна полиција открила 15 прекршаја за возача, 12 за правно лице и укупан наплаћени износ новчане казне је био милион и по хиљаде динара", објашњава Раденковић. 

Указује да у ова два дана контроле није било ниједне теже саобраћајне незгоде са учешћем аутобуса.

Наводи да се овакве контроле врше током читаве туристичке сезоне, а да су се током претходних година суочавали са негодовањем од стране дела путника, када се код аутобуса или возача открије нека неправилност, па, како каже, мора доћи до искључења аутобуса из саобраћаја.

"Ти путници би требали да схвате да ми овакве контроле не вршимо како бисмо неког малтретирали већ искључиво ради заштите њихове безбедности, мслим да нема потребе да наглашавам какве могу бити последицеједне саобраћајне незгоде у којима учествује возач аутобуса или аутобус који нису по прописима", каже Раденковић.

Говорећи о прекршајима возача аутомобила наводу да је током викенда који је за нама забележен пораст оних који чине теже прекршаје, посебно на ауто-путевима. 

"Велики број возача је искључен из саобраћаја због вожње са више од два промила алкохола у крви, што је насилничка вожња, имали смо пет случајева драстичног прекорачења брзине од око 250 километара на сат и у два случаја смо имали добру судску праксу - прекршајни суд у Јагодини и Новом Саду је те возаче, сви су били страни држављани осудили на ону казну која је била прописана законом - казном затвора у трајању од 30 дана, уз новчану казну од 120.000 динара и забрану управљања моторним возилом у трајању од девет месеци", наводи Раденковић.

Указује да само уз такву казнену политику сврха кажњавања може бити постигнута.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара