Читај ми!

Шест ствари које треба да урадите пре него што аутомобилом кренете на одмор

Највеће гужве су на ауто-путевима, затим магистралним и регионалним путевима који воде ка планинама, бањама и другим туристичким центрима у земљи. Велики број возила је и у транзиту кроз Србију. Бранко Стаматовића, в. д. директора Агенције за безбедност саобраћаја наглашава да је од јуна погинуло око 70 људи и да је циљ кампање "Вози одморно" да се скрене пажња возачима који крећу на пут како да се припреме. Истакао је да је једино технички исправно возило – возило безбедно за пут.

Бранко Стаматовић упозорава за РТС, да је од јуна до данас на путевима Србије погинуло око 70 људи, а да у просеку живот током лета изгуби око 160 људи. Због тог је, истиче, важно да се што више и даље ради на безбедности у саобраћају.

У летњим месецима, неприлагођена брзина је главни узрок несрећа, због које  страда највише људи, сваки пети, затим вожња под дејством алкохола и, потом, умор и пад концентрације.

Стаматовић је навео да Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи с Министарством унутрашњих послова спроводи кампању под називом "Вози одморан".

"Она је управо намењена за све наше суграђане који иду на дуга путовања. Без обзира да ли су то путовања у наше туристичке центре, на летовања у иностранство, циљ ове кампање је да се скрене пажња суграђанима када иду на пут на које све начине да се припреме", рекао је он. 

Шта све треба урадити пре пута 

- Проверити техничку исправност возила (посебно уређаја за управљање возилом, за заустављање возила, за означавање возила и осветљавање пута);

- проверити исправнос апарата за гашење пожара у возилу;

- имати довољно погонског горива у резервоару (посебно због неочекиваних или очекиваних гужви и застоја на путу и у саобраћају);

- проверити ниво свих течности у системима возила (уље, антифриз, уље за кочнице, течност за прање ветробрана);

- проверити исправност климе, стакала, брисача, обезбедити "завесице" – штитнике од сунчевих зрака;

- имати при руци довољно течности у возилу.

Стаматовић указује на то да се возило мора припремити бар десет дана пре пута, јер ако постоји неки квар да се на време отклони.

"Једино технички исправно возило је и возило безбедно за пут", наглашава он.

Истиче да је на првом месту важно да се испланира рута, куда ће се путовати да се возачи распитају о гужвама на путу, на граници, стању и радовима на путевима, и да се планирају паузе.

Једна од главних порука кампање је да се на свака два сата направи пауза од најмање 15 минута. 

Кад почиње одмор 

"На пут се креће наспавано и одморно. Наш одмор не почиње тек у тренутку када креће аранжман, већ оног тренутка када седнемо у аутомобил и кренемо на пут", опомиње Стаматовић.

Саветује такође, да се путује искључиво дању, а разлог је што људски организам у току дана активан и навикао је током ноћи да спава.

Кампања је посебно усмерена на иностране путнике који су у транзиту кроз Србију и они су, наводи Стаматовић значајно више почели да свраћају на одморишта путева.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво