Читај ми!

"Хало беба" дневно прима до 500 позива родитеља из свих земаља света – која питања постављају

Више од 140.000 пута за годину дана зазвони телефон бесплатног саветовалишта за родитеље "Хало беба". Ова телефонска линија основана је, и ради, у оквиру Градског завода за јавно здравље. Лето за запослене у овом сервису значи и више посла.

Када не знају коме да се обрате за помоћ, новопечени родитељи али и они са стажом, често позову телефоном бесплатно саветовалиште за родитеље "Хало беба".

"Тих првих дана када смо добили дете, били смо несигурни шта, како и коме се обратити. Тако да су нам они баш доста помогли", каже један отац.

Маме наводе да у "Хало беби" траже савете о томе како да се поставе у неким ситуацијама, када треба да реагују, а када да сачекају, шта да раде уколико беба добије температуру након примљене вакцине.

Висока температура овог лета усијала је и телефон "Хало бебе" јер, како кажу, бележе све већи број позива.

"Број позива је био чак и преко 500 у току дана, а када се температура спусти и проблем се смањи, вратимо се на стандардни број 350–450", наводи Јелена Васојевић, из бесплатног саветовалишта за родитеље "Хало беба"

Исте летње бриге има већина родитеља која од њих затражи помоћ.

"Тако да смо имали пуно уједа комараца, било је и уједа крпеља и то код мале деце што нас негде брине јер и родитеље брине. Деца су имала сунчаницу па су били малаксали, повраћали, некад са повишеном температуром, дехидратације смо имали доста због повишене температуре", каже Васојевићева.

Последњих дана, кажу, имају доста позива са летовања. Када су најављене високе температуре за родитеље имају савет.

"Да не изводе децу у најтоплијем делу дана јер деци није место напољу од 11 до 17 сати. Саветујемо доста течности и да се чак ни новорођена деца не претопљавају, да воде рачуна где иду, када иду, када се враћају, да направе детаљан план пута јер ће тада превенирати неке ствари који могу да се десе, а које ће их забринути", каже Васојевићева.

Забринути родитељи зову "Хало бебу" из свих земаља света. Од Аустралије и Канаде до Шведске и Норвешке. Да умири и утеши родитеље на располагању је 40 педијатријских и патронажних сестара које раде 365 дана и то 24 часа.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво