Читај ми!

Обновљена авио-линија између Београда и Пекинга, први авион дочекан воденим шмрковима

После готово четири године поново је успостављена авио-линија између Београда и Пекинга. Председник Александар Вучић поручио је да Србија прва у региону има директан лет за Кину, као и да ће и "Ер Србија" успоставити директне летове до Кине од септембра или октобра. Авион "Ер Србије" који ће летети за Кину носиће име по Михајлу Пупину, истакао је Вучић. Амбасадорка Кине у Београду Чен Бо нагласила је да је овим ојачана сарадња две земље, као и позиција Србије као регионалног саобраћајног чворишта.

Кинеска авио-компанија "Хајнан ерлајнс" успоставила је директну линију између главних градова двеју земаља.

Први авион "ербас 330" на линији Пекинг–Београд, након 11 сати лета, слетео је јутрос око осам сати на аеродром "Никола Тесла", а у њему је био 131 путник. Међу њима и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Авион је свечано дочекан воденим шмрковима. Председник Александар Вучић поручио је да Србија прва у региону има директан лет за Кину.

Најавио је да ће и "Ер Србија" успоставити директне летове до Кине од септембра или октобра.

"Ово су велике ствари, стигао је 'Хајнанов' авион А330-300, нешто мањи ће бити бити авион 'Ер Србије' од септембра или октобра А330-200, са 258 седишта. И купићемо још један А330 и могу да најавим још једну линију за Чикаго. Спајаћемо Запад и Исток и летећемо свуда и то у региону само из Београда", рекао је Вучић.

Нагласио је и да ће авион "Ер Србије" за Кину носити име по нашем научнику Михајлу Пупину.

Истакао је да су наше везе са Кином истински искрене и пријатељске и да се и даље развијају, захваљујући изузетном доприносу председника Си Ђинпинга, који је показивао посебно поштовање према нашој земљи.

"Очекујемо да до краја године потпишемо и споразум о слободној трговини, чиме ће бити отворен простор за унапређење сарадње", поручио је Вучић.

Указао је да ће се за сада једном недељно летети на линији Пекинг–Београд, а од септембра или октобра два пута недељно.

"Верујемо да ће Ер Србија летети за Тјенђин, који је на само сат времена или мање од Пекинга, на североистоку Кине", додао је Вучић.

Истакао је да ће Србија тада привлачити много више туриста и пословних људи из Кине, али и Кину значајно приближити Србији.

"Уверен сам да ће и много већи број туриста из Србије, али и пословних људи и званичника користити директну линију са Кином", додао је Вучић

Навео је да имамо значајан раст кинеских туриста ове године пошто је у првих пет месеци забележено 77.000 ноћења кинеских туриста.

Додао је да ти бројеви могу ове године да дођу до близу 200.000 ноћења, а касније могу да иду и на милион или два милиона ноћења.

Честитао је компанији "Хајнан", као и "Вансију" што развијају београдски аеродром који постаје све лепши.

Чен Бо: Директна авио-линија јача сарадњу Србије и Кине

Амбасадорка Кине у Београду Чен Бо, која је допутовала првим директним летом на линији Пекинг–Београд, изјавила је да ће тим чином бити ојачана сарадња две земље и ојачана позиција Србије као регионалног саобраћајног чворишта.

"Велика ми је част што могу да се првим директним летом из Пекинга у Београд вратим у Србију. Данас је још један велики дан за сарадњу Кине и Србије. Отварање директне линије је резултат брзе реализације значајног консензуса између председника Си Ђинпинга и председника Вучића за непрекидно унапређење сарадње наше две земље", изјавила је амбасадорка Кине.

Захвалила је председнику Србије и осталим званичницима на топлом дочеку и оценила да такав дочек на највишем нивоу показује како српска страна и председник Вучић придају највиши значај односима две земље.

"Суочавајући се са бројним великим изазовима у свету, челични пријатељски односи између наше две земље одржавају витални тренд развоја, што је у интересу наше две стране и народа две земље", рекла је Чен Бо.

Оценила је да успостављање директне авио-линије неће само у великој мери олакшати размену људи, већ ће отворити нове могућности за сарадњу Кине и Србије у свим областима.

"Такође, ова линија ће играти позитивну улогу у сарадњи Кине и других земља у овом региону и тиме ће бити ојачана позиција Србије и Београда као регионалног транспортног чворишта", нагласила је амбасадорка Чен Бо.

Предвиђено је да авиони на релацији Београд–Пекинг саобраћају једном недељно и то суботом. Авиони из Пекинга ће на београдски аеродром стизати у осам сати ујутру, а за 15 часова су предвиђени летови из Београда за Пекинг.

Линија између Београда и Пекинга била је обновљена 2017. године, али су летови обустављени крајем 2018. године.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво