Читај ми!

Део Златибора сада припада Хиландару

Општина Чајетина поклонила је 70 хектара земљишта на Златибору манастиру Хиландар. Намеравају да реализују научно-образовне кампове, који би прерасли у образовну установу, по угледу на сличне у свету.

Златиборских 70 хектара ка Водицама, покрај магистралног пута сада су власништво манастира Хиландар. На земљишту које је први метох српске светиње у овом крају планирају се образовни кампови.

"Цео подухват је усмерен на образовање младих и на њихово упознавање са православном духовношћу, на подсећање на велику историју нашег народа, али и на велику љубав према свим другим народима", каже архимандрит Методије, игуман Хиландара.

Већ годинама општина Чајетина помаже у обнови Хиландара, а за даривање земље добили су и подршку Владе јер је у питању државно земљиште које је користио Пољопривредни комбинат.

"Мислим да ће ово послужити као један позитиван пример да се српска деца из дијаспоре или из сиромашнијих породица овде у Србији саберу и да имају могућности да се образују и да то касније прерасте као што су светски колеџи", рекао је председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

Документ о поклону земљшта из Чајетине како кажу, у Хиландару ће наћи место међу повељама краљева који су кроз векове даривали манастир, а Чајетинци ће радо чувати један од 10 хиландарских златника израђен прошле године са ликом краља Милутина.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво