Читај ми!

Уручене стипендије "Доситеја" најбољим студентима, Вучић: На вас држава и друштво морају да рачунају

Председник Србије Александар Вучић уручио је, на свечаности у Новом Саду, стипендије "Доситеја" најбољим студентима новосадског и београдског универзитета. Немојте да рачунате да је лак период пред вама, јер сте показали да имате више способности од других, поручио је Вучић студентима.

Александар Вучић поручио је најбољим студентима да су показали да су изузетни, да су постигли успех, и да они свакако јесу будућност на које држава и друштво морају да рачунају, али и да их очекује више обавеза и већа одговорност у свему што буду радили.

"Сви ће да вам кажу да сте ви будућност, и то је тачно, али ви ћете у будућности, због вашег става, труда, рада, имати и много већу одговорност и више обавеза. Немојте да рачунате да је лак период пред вама, јер сте показали да имате више способности од других", рекао је Вучић.

"На вас друштво и држава морају да рачунају", поручио им је председник.

Како је додао, будући да су као најбољи добили стипендије, показали су изузетност, показали да су желели успех и, пре свега, да су размишљали каква је њихова будућност, због чега заслужују честитке.

"Ове стипендија је нешто што вас додатно обавезује, као и сваки орден и одликовање. После овога, увек морате да радите боље и више", рекао је Вучић.

Свечаности у Српском народном позоришту у Новом Саду присуствовали су и министар омладине и спорта Вања Удовичић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Вучевић је студентима рекао да су њихови успеси мерило квалитета и значе извеснију будућност за све нас.

Стипендија "Доситеја" за више од 3.000 ђака и студената

Стипендија "Доситеја", коју додељује Фонд за младе таленте, намењена је талентованим и најуспешнијим ученицима и студентима у Србији и иностранству.

Овом стипендијом годишње се награђује више од 3.000 ђака и студената и намењена је различитим узрастима и степенима образовања – најбољим студентима завршних година основних и мастер академских студија, најбољим студентима студија другог и трећег степена у иностранству, ученицима средњих школа за успехе на такмичењима.

На седници Фонда за младе таленте почетком прошлог месеца усвојена је листа 1.540 добитника стипендије по конкурсу за стипендирање до 1.050 студената завршне године основних академских студија и до 500 студената завршне године мастер академских студија у Србији, за школску 2021/22. годину.

Од 2.131 кандидата који су се пријавили, 1.050 студената добило је стипендију за завршну годину основних академских студија, а 490 студената за завршну годину мастер академских студија.

На иницијативу министра и председника Фонда за младе таленте Вање Удовичића стипендију је добило 50 студената више него прошле године, а износ стипендије повећан је са 30.000 на 32.000 динара.

Крајем јуна, министар је доделио стипендије за најбоље студенте Универзитета у Нишу, а затим и Универзитета у Крагујевцу.