Читај ми!

Комарци заражени вирусом Западног Нила откривени у три београдске општине

На подручју општина Барајево, Палилула и Сурчин, на шест локација, откривени су комарци заражени вирусом Западног Нила, упозорила је Милица Рајковић, руководилац службе за лабораторијска испитивања Сектора екологије и унапређења животне средине Градске чистоће.

Милица Рајковић je за Танјуг казала да Градска чистоћа детекцију вируса Западног Нила ради од априла на комарцима из рода кулекс, као и да се вирус средином јуна први пут појавио на територији општине Палилула.

"Наше екипе постављају клопке за мониторинг из којих се пребројавају узорци комараца, полирају и то иде на анализу ПЦР методом која је сензитивна и врло специфична, тако да детектујемо РНК геном вируса", објаснила је Рајковићева.

Истакла је да морају да постоје посебни климатски услови да би дошло до развитка вируса: да спољна температура у континуитету пет до седам дана буде између 25 и 30 степени.

Истакла је да су резервоари за вирус Западног Нила птице и коњи, а да их на људе убодом преносе комарци.

Први симптоми да је човек заражен овим вирусом су повишена температура, осип у пределу груди, малаксалост, бол у мишићима и блага несвестица, навела је Рајковићева.

Упозорила је да је неопходно обратити се лекару одмах након појаве првих симптома, јер вирус Западног Нила може да изазове упалу мозга – менингитис и енцефалитис, које захтевају болничко лечење.

Како се заштити од заразе 

На питање како се заштитити од заразе, Рајковићева је казала да људи пре свега треба да избегавају скупљање органске воде у својим двориштима, јер је то погодно тле за размножавање комараца.

"Молимо суграђане да из својих дворишта отклоне чантре са водом, старе гуме и водена подручја, по могућству ставе комарнике и приликом боравка у природи користе дугу одећу и средстава која штите од уједа комараца", рекла је Рајковићева.

Навела је и да Сектор екологије и унапређења животне средине од марта ради ларвицидни третман, којим се сузбијају ларве комараца у рекама и каналима на подручју Београда.

Такође, казала је да се одрасли комарци третирају са земље и из чамаца хладним и топлим замагљивачима, а да се тренутно разматра да ли ће ове године бити прскања комараца и из авиона.

У Општој болници у Пожаревцу хоспитализована је жена из села Набрђа код које је идентификован вирус Западног Нила.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво