Читај ми!

Невреме широм Србије – гром запалио шуму код Краљева, поплављене улице у Београду

Невреме праћено градом захватило је нововарошке месне заједнице Божетићи, Јасеново, Бела Река и Негбина, односно подручје између Муртенице и Чемернице. Стадало је воће, усеви, чак и цреп на неким кућама. Олујни ветар и јака киша у Крушевцу, Смедереву, Ивањици. Поједине саобраћајнице у Београду су потопљене.

Отказивање и кашњења летова Ер Србије због лошег времена

Због неповољних временских услова на аеродрому "Никола Тесла" отказан је лет Ер Србије ЈУ374 од Београда до Цириха, а због истицања радног времена аеродрома у Цириху отказан је и повратни лет ЈУ375 од Цириха до Београда, саопштила је та авио-компанија.

У саопштењу се наводи и да је због неповољних временских услова, као и немогућности точења горива на београдском аеродрому, дошло до вишесатних кашњења још неколико редовних и чартер летова српске националне авио-компаније у поподневним и вечерњим сатима.

Наводи се и да српска национална авио-компанија предузима неопходне кораке да преусмери на алтернативне летове све оне који су изгубили своје конекције.

"Ер Србија жали због непријатности и чини све што је у њеној моћи да осигура да се саобраћај нормализује што је могуће пре. Истовремено, путницима се пружа неопходна подршка", пише у саопштењу.

Опширније Краће

Директор РХМЗ-а: Фронтални систем над Србијом донео и град

Проф. др Југослав Николић, директор Републичког Хидрометеоролошког завода, објаснио је да је циклон на северу Европе условио тзв. фронтални систем на подручју Србије који је изазвао данашње падавине, временске непогоде са градом и пад температуре.

"Највише падавина било је у источном Срему, јужном Банату и у Београду. Пало је од 20 до 40 литара кише по метру квадратном. У Крушевцу и околини било је такође око 20 литара по метру квадратном, а у осталим деловима Србије било је испод 20 литара", рекао је Николић за Танјуг.

Он је објаснио да су се данас над Србијом стекли услови за стварање тзв. вишећелијских облака са "висином врха од преко 20 километара и са енергијом акумулираном у сваком таквом облаку већом од просечне атомске бомбе".

"У таквим условима, коришћењем система одбране од града настоји се да се смањи штета јер се град нигде у свету не може потпуно спречити. Дејствовано је зато противградним ракетама из свих наших радарских центара над којима је било градоносних облака. То су Ниш, Ваљево, Фрушка Гора, Сјеница, Букуља, Ужице и Крушевац", рекао је Николић и потврдио да су сви наведени радарски центри и даље у режиму праћења ситуације или дејствовања.

Он је потврдио да ће се ова временска ситуација рашчистити током ноћи па ће сутра север и запад Србије бити без падавина, док ће у осталим деловима земље бити услова за локалне краткотрајне пљускове.

"Како сада стоје ствари у петак нас поново очекује слична ситуација са условима за обилније падавине са олујно-градоносним облацима", рекао је Николић и објаснио да су овакви временски услови, у овом периоду раног лета, уобичајени.

Николић каже да се временске непогоде статистички гледано јављају око 20, 21, 22. јуна што указује да су крај јуна и почетак јула периоди када имамо све услове за термички развој олујно-градоносних облака, односно кумулонимбуса.

Опширније Краће

Пожар у Слатини под контролом

Ватрогасно-спасилачке екипе контролишу пожар у Слатини код Краљева, који је изазвао удар грома. Ватра је локализована, терен је неприступачан, гасе га напртњацама, али држе под контролом.

Дежурне екипе остају на терену до јутра јер ватра тиња, а борова шума и шишарке знају да "бацају" жар.

Угроженог становништа и кућа нема.

Удари грома запалили су ватру у боровој шуми високо у брду одакле се још увек вије дим, али нема отвореног пламена.

Опширније Краће

Београд, проблеми у саобраћају

Због велике количине кише која је пала у Београду поједине саобраћајнице су потопљене, јер атмосферска канализација не може да прими толику количину воде.

Саобраћај у појединим деловима града се отежано одвија. 

Видео: РТС/Горан Јанићевић

Гром изазвао пожар, гори борова шума код Краљева

У селу Слатина, изнад Ушћа код Краљева, удари грома изазвали су пожар у боровој шуми. Ватра је захватила 40 ари.

На терену је довољан број ватрогасаца који ватру гасе напртњачама.

Терен је неприступачан, а није им од помоци ни киша која само промиче. Пожар је лоциран, ако не буде ветра, биће брзо и угашен, јавља дописник РТС-а.

Дежурне екипе остаће на терену до јутра.

Гром изазвао пожар у шуми код Краљева
Опширније Краће

Киша и грмљавина у Београду

Нови Београд око 19 часова захватило јако невреме, са кишом и грмљавином. Видљивост смањена на испод 100 метара.

Киша и у лозничком крају

Киша је пљуштала кратко до 15 минута и у Љубовији, Малом Зворнику, Лозници и селима у Подрињу.

Противградна одбрана дејствовала је на јужним и северним обронцима Цера, у области Трбосиља, Јаребице, Петковице, Десића. 

Олујни ветар и јака киша у Крушевцу

Јака киша, повремено са градом величине грашка, сручила се и на Крушевац око 17 часова.

Олују, која је пуним интензитетом трајала дуже од 30 минута, пратили су удари јаког ветра од 54 километра на сат.

За пола сата температура је пала са 35 на 20 степени, а за исто време пало је 13 литара кише по метру квадратном.

Олујни облаци дошли су са запада, из правца Трстеника, где је за пола сата пало два пута више кише него у Крушевцу – 25 литара по квадратном метру, праћене грмљавином, ситним градом и ветром.

Дејствовала је противградна одбрана из радарског центра Басара.

Проблеми са струјом у ивањичкој општини

У појединим засеоцима ивањичке општине падао је град величине ораха, а има штета у малињацима и на другим усевима, као и на сеоским путевима.

Дописник РТС-а јавља да је града било у селима Катићи, Ковиље, Смиљевац и околним местима.

У локалној самоуправи још немају податак колику је територију захватило поподневно невремене.

Појединачно има проблема и у снабдевању електричном енергијом.

Град у нововарошким селима

Град величине ораха, негде лешника, падао је око пола сата и уништио повртњаке и усеве у нововарошким селима.

Невреме праћено градом погодило је нововарошки крај. Јака киша, повремено са градом величине грашка, сручила се и на Крушевац око 17 часова.

Олујни ветар и јака киша, праћена градом, захватили су данас после подне и Београд, Смедерево, али и делове Ивањице, Шапца...

Према прогнози РХМЗ-а, краткотрајне временске непогоде праћене јаким пљусковима са великом количином падавина, градом, јаким и олујним ветром, могуће су на северу, западу и југозападу Србије.