Читај ми!

Вучић са полазницима "Барвалипе": Потребни смо једни другима, верујем у вашу снагу

Председник Александар Вучић угостио је прву генерацију полазника програма "Барвалипе - Роми у јавној управи Србије", и поручио им да верује у њихову снагу и снагу српског друштва, јер смо потребни једни другима, и да напредујемо у будућности можемо само заједно.

Вучић је подсетио да су редитељи Емил Лотјану и Емир Кустурица у својим филмовима естетски третирали Роме као глобалну аристократију, јер, како је рекао, иста нит плементог држања спаја Роме о којима певају Лорка, Горки и Пушкин, пише Виктор Иго или Де Сервантес.

Сви смо, подсећа, слушали оперу "Кармен" Жоржа Бизеа, док је чувени Џими Хендрикс кроз име свог трија дао посвету најбољим музичарима које је знао, Ромима, а Србији је, истиче, провиђење даривало фантастичне људе од Шабана Бајрамовића, "Орфеја српске музичке сцене", до Бајрама Баје Саитовића Лукина, европског првака у писању ромске поезије, професора филозофије и саветника за ромска питања у Канцеларији за људска и мањинска права.

Како каже, после оваквих речи, неко би запитао да ли то иду неки избори, или је нешто од Рома потребно, али он, истиче, говори тако зато што верује у њихову снагу.

"Верујем у вашу снагу, у снагу српског друштва да разуме колико смо једни другима потребни, јер да будем слободан, данас наша будућност добрим делом зависи од тога колико ћемо заједнички успети да радимо", рекао је Вучић.

Председник је указао да и Роми представљају радну сангу наше земље, помажу да се доведу инвеститори, да земља забележи раст у Европи и да буде најбоља, те да без њих, то не би могло да се постигне.

"И не, немамо никакве изборе. Наш је избор да се ви осећате и да будете срећни у својој земљи, Србији, коју волите једнако као и ми, и која ништа мање не припада вама, него нама који припадамо неким другим народима", рекао је Вучић.

Зато је, каже, уверен да ће њихова достигнућа у будућности значити и да добију место у администрацији Србије, и градова и средина из којих долазе, додајући да су међу њима људи из читаве Србије, а један од полазника програма, је чак и из Берлина.

"Програм ''Барвалипе'' мали је доказ наше, али више је доказ ваше посвећености образовању, и целе ромске популације за рад у органима управе Србије", додао је Вучић.

Председник је поручио да Србија мора у потпуности да буде инклузивно друштво, и њихов дом у коме имају иста права и обавезе као и сви њени грађани.

"И ово што данас чинимо на свечани начин је још један допринос бољем разумевањму, и томе да не видимо разлику између нас. Све што можемо ми, можете и ви. Заправо, ја се све време погрешно изражавам, јер не постојимо ми и ви. Желим вам много успеха, да ваши родитлељи буду поносни, да остварите најбољу будућност за вашу децу, желим вам успех у раду и каријери", поручио им је Вучић.

Програм Барвалипе отворен је прошле године у Националној академији за јавну управу Србије, а намењен је припадницима ромске популације са стеценим високим образовањем, који нису запослени у јавној управи, са циљем унапредења њихове професионалне компетенције за рад у органима управе.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво