Читај ми!

Климатолог Ђурђевић: Освежење стиже крајем недеље, чека нас још топлотних таласа

Топлотни и температурни рекорди оборени су протеклих дана не само у Србији, већ и у многим европским државама. Крајем недеље изаћи ћемо из овог дугог топлотног таласа када нас очекује и пад температуре, каже за РТС климатолог Владимир Ђурђевић.

Ово јесте озбиљнији топлотни талас због дужине трајања, каже климатолог Владимир Ђурђевић.

"Очекујемо озбиљније захлађење крајем недеље. Тада се очекује и више падавина али нас свакако очекује још неколико овако топлих таласа до краја лета", истакао је Ђурђевић гостујући у Јутарњем дневнику.

Десет најтоплијих лета су се десила од 2000. године наовамо, подсећа Ђурђевић, па може да се деси и да се ове године оборе неки рекорди.

"У неким скандинавским земљама забележене су праве тропске температуре што, уз учестало обарање температурних рекорда, потврђује да је реч о глобалном загревању и да цео свет осећа последице тога", каже Ђурђевић.

У будућности се могу очекивати и екстремнији временски услови, због чега треба да се прилагодимо.

"Савет грађанима је да ко год може оде из града, јер ефекат загревања асфалта, челика и бетона додатно подиже температуру. Умерено користити клима уређаје. У земљама на југу Европе као што су Шпанија и Италија постоје ‘склоништа’ за људе који немају климу, да могу да се склоне и преноће у климатизованом простору", наводи Ђурђевић.

Климатске промене, летње суше, утичу и на приносе.

"Суше су велике, наши ратари већ пријављују мање приносе, негде и до 20 одсто, у односу на вишегодишњи просек. Много зависи и од агротехничких мера која се примењују. Огромну сушу смо имали 2012. и штету од преко две милијарде долара. У будућности мора да се интензивно ради на системима за наводњавање како би се избегле последице суша којих ће свакако бити", нагласио је Ђурђевић.