Читај ми!

Први велики туристички талас, почеле гужве на путевима и границама

Кренуо је први велики туристички талас. Од 1. јула из земаља западне Европе у Турску, Грчку и нашу земљу долазе на одмор људи са ових простора који тамо раде. Зато се од данас очекују појачане гужве на свим путним правцима. Од јутрос, најдуже се чека на граничним прелазима Хоргош и Прешево – око два сата.

Да би се прешла мађарско-српска граница, треба око два сата. Најкраће се чека на нашој страни, али пошто су границе практично спојене аутомобилима, требало би рачунати комплетан прелаз.

Гужва је већ кренула. Улази се у пет трака и шеста за аутобусе. Пристижу наши радници из иностранства, потом сви они који транзитирају ка Бугарској, Албанији и Турској, али и туристи који иду ка Грчкој на летовање. 

"Спремни смо за ову туристичку сезону. Имамо довољан број граничних службеника, за редовне смене и евентуална ванредна дежурства. У контакту смо са Граничном полицијом. По потреби отварамо додатне траке, чинимо све да путници чекају што мање", рекао је Синиша Антонијевић, шеф царинске испоставе Хоргош.

Спремне су и брошуре у којима путници могу да прочитају информације о царинским формалностима.

"Треба да знају да могу да унесу лични пртљаг и робу у вредности до 100 евра без плаћања царинских и других дажбина. Ако имају робу вреднију од тога, дужни су да је пријаве и биће им оцарињена по стопи од 10 одсто, плус припадајућа стопа ПДВ-а. Унос новца је потпуно слободан, могу да унесу девиза колико год желе, а ако је више од 10.000 евра, дужни су да га пријаве и добиће одговарајући образац", рекао је Антонијевић.

Хоргош је један од девет граничних прелаза са Мађарском. Нашим грађанима, поготово за викенде лети, препоручују се осталих осам.

Гранични прелаз Бајмок ради петком, суботом и недељом до 24 сата, а од данас прелаз Бачки виногради ради до 22 сата само викендом.

Гужве и на правцима ка Грчкој

Почетак викенда указује да су повећане гужве на прелазима и путевима. На Прешеву је колона путничких аутомобила који чекају да изађу из Србије дуга око два километра, чека се у просеку око два сата.

Аутомобили се крећу полако, а гранична полиција и цариници примењују минимум граничне контроле што би требало да убрза проток возила и људи.

Има и путника у транзиту из иностранства, али и наших људи који су кренули у Грчку на одмор. 

Алтернативни гранични прелаз са Северном Македонијом је Прохор Пчињски. Тамо је увек мања фреквенција саобраћаја.

Да би се стигло до тог граничног прелаза, потребно је 40-ак километара након искључења код Бујановца или Врања.

Ово је први ударни викенд када су дужа задржавања. За 24 сата на Прешеву прошло је око 40.000 путника.

На Градини се чека око сат времена 

Ситуација на граничном прелазу Градина је типична за почетак сезоне.

Саша Зарков, шеф путничког терминала каже за РТС да је тренутно задржавање око сат времена, а путничка и моторна возила излазе у шест трака.

"Сви ресурси Управе царина су упослени са циљем што мањег задржавања путника. Почетак је сезоне, током прошле сезоне је прошло нешто мање од три милиона путника у 750.000 путничких возила и 6.500 аутобуса", каже Зарков.

Напомиње да ће и сваки наредни викенд бити такав, а радним данима нешто мања фреквенција.