Читај ми!

Радници на прегрејаном асфалту, може ли инспекција да их заштити од врућине и послодаваца

Не прегревају се само асфалт и трамваји. Прегревају се и радници на отвореном. Ни високе температуре нису зауставиле радове. Али ни инспекторе. Посебно - на градилиштима. Поштују ли послодавци препоруке, крше ли законске прописе, колико је због високих температура, повећан број прекршајних пријава? Коме и како радници могу да се жале?

Заменик директора Инспектората за рад Саша Перишић рекао је гостујући у Београдској хроници да je у претходном периоду за пет месеци инспекција извршила више од 25.000 надзора из области здравља на раду и радних односа.

"Фокус је на безбедности здравља на раду и појачан је инспекцијски надзор из високоризичних делатности као што су грађевинарство и индустрија", навео је Перишић.

Напоменуо је да нису имали позиве и захтеве када су високе температуре у питању, а када инспекција дође на градилиште она контролише све, па између осталог и да ли се примењују мере безбедности здравља на раду на високим температурама.

"Влада Републике Србије је донела 2007. године препоруке којима је послодавцима саветовала да избегавају рад на температурама изнад 36 степени у периоду од 11 до 16 часова. Да се у том термину склоне, да имају просторију где да се расхлађују, да могу да обуку другу униформу, да имају довољно текућине," каже Перишић.

Како је истакао, препоруке и смерницу су само препоруке, нису обавезујуће и немају законску тежину.

"Република Србија је транспоновала директиве ЕУ када је у питању безбедност и здравље на раду и у тим директивама нема максималне температуре када се обуставља рад и зато инспекција не може да кажњава послодавце"м рекао је.

Објаснио је да прекршајне пријаве могу да се подносе једино ако се не поштују мере, инспектор може тада да пропише казну за непоштовање мера.

"Казна је за правна лица од 800.000 до милион динара, а за одговорно лице од 40.000 до 50.000 и то иде кд суда за прекршаје", рекао је Перишић и додао да радници могу да се јаве анонимно.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво