Читај ми!

Идентификовани посмртни остаци пет особа српске националности страдалих у Хрватској

У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, у присуству чланова породица, обављена је идентификација посмртних остатака пет лица српске националности страдалих током оружаних сукоба на простору бивше Југославије у периоду 1991-1995. године, на подручју Хрватске. Посмртни остаци ексхумирани су у Винковцима (1), Селинама (1), Книну (1), Шибенику (1) и Петрињи (1).

Посмртни остаци ових пет лица идентификовани су методом анализе ДНК и њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица, наводи се у саопштењу Комисије за нестала лица.

Комисија истиче да је од почетка процеса ексхумацијa и идентификација посмртних остатака, које су вршене на подручју Републике Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, омогућен мониторинг те је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица.

Према подацима Комисије кроз овај процес, у периоду 2001. до 2022. године, из регистрованих, масовних гробница и појединачних гробних места ексхумирани су посмртни остаци више од 1.400 жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на територији Републике Хрватске, а посмртни остаци више од 985 идентификованих жртава предати су породицама ради сахране.

"Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Републици Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих", додаје се у саопштењу Комисије за нестала лица.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи