Читај ми!

Које послове грађани тренутно могу да обаве у катастру

Маја Радовић из Републичког геодетског завода (РГЗ) изјавила је за РТС да грађани тренутно не могу да дођу на шалтере РГЗ-а, јер је после хакерских напада било потребно да се сервиси и подаци заштите. Сада се постепено и фазно пушта у рад свих служби за катастар непокретности, објаснила је Радовићева.

Маја Радовић изјавила је за РТС да РГЗ сматра да су сви подаци грађана Србије који се налазе у њиховим базама безбедни. Недавно су због хакерских напада сервиси Геодетског завода били недоступни.

Радовићева је рекла је за РТС да грађани послове који се односе на купопродају непокретности могу да обављају код јавних бележника, као и да је тај сервис је доступан од 20. јуна.

Када је реч о личном доласку у службе катастра, Радовићева каже једини разлог због којег би грађани требало да дођу у службе катастра је да предају захтев за упис непокретности коју су купили пре 10 до 30 година.

Објашњава да је лист непокретности доступан онлајн за грађане код свих државних институција, те да не постоји нити један разлог због којег би долазили у РГЗ по тај лист.

"Једино банке повремено траже лист непокретности у папирном облику. Нажалост, у овој ситуацији, иако је Народна банка Србије одобрила за коришћење дигитални облик, оне то не прихватају. У том случају, грађани документ добијају код јавних бележника", објашњава Радовићева.

Зашто Катастар претходних дана није радио

Према њеним речима, протеклих дана катастар није радио, јер је било потребно да се заштите сервиси и подаци.

"Сада се постепено и фазно пушта у рад свих служби катастра непокретности. То је разлог зашто грађани тренутно не могу да дођу на шалтере РГЗ-а", каже Радовићева.

Каже и да РГЗ сматра да су сви подаци грађана Србије који се налазе у њиховим базама безбедни.

Наводи и да су позвали Повереника за информације од јавног значаја да у најкраћем року организује ванредни инспекцијски надзор, како би потврдио или оповрги те тврдње.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара