Читај ми!

Забрана абортуса у САД, ломљење крхког и тешко освојеног права

Широм Америке протести због одлуке Врховног суда да укине уставно право на абортус. То доводи у питање здравље и живот милиона жена у САД, које после пола века губе легално право на прекид нежељене трудноће. Одлука америчког Врховног суда наишла је на осуду широм света – као велики цивилизацијски корак назад који показује колико су права жена крхка и како их је лако кршити.

Политика се уплела у медицину и жене Америке губе тешко стечено право на абортус. Конзервативне државе мењају законе, а болнице масовно отказују већ заказане абортусе.

"Осећам се беспомоћно. Када се усвоји тај закон у мојој држави, да нисам економски зависна да овде останем, преселила бих се одмах, али нажалост, не могу да напустим кућу. Посебно је тешка ситуација за жене у касној трудноћи", каже Елизабет Кифер Краус, пацијенткиња.

Пол Дилан, потпредседник за јавне послове у планираном родитељству Вашингтон и Северни Ајдахо изјавио је да се вратио са једне клинике, да су пацијенткиње уплашене и да је много конфузије.

"Веома је важно да нагласимо да је абортус и даље легалан. Пошто видимо да се повећава број пацијенткиња из Ајдаха планирамо да запослимо још медицинских сестара како би се сви заказани абортуси завршили у Вашингтону", додаје Дилан.

Право на абортус је тешко освојено. У нашој земљи дозвољен је 1952, а Југославија је била једна од првих земаља која је то право гарантовала Уставом из 1974. године.

"Свака нежељена трудноћа, јер врло често је то одлука пара, међутим на крају последице су увек на жени, искључиво на жени с обзиром на то да се ради о њеном телу, тако да то заиста није феминистичка одлука, него заиста је то људско право са којим се не треба играти", указује Ана Митровић, гинеколог и начелница Дневне болнице Гинеколошко-акушерске клинике "Народни фронт".

Људска права жена у Америци одувек су била упитна, тврде упућени. Подсећају да је Америка једна од малобројних држава која није ратификовала Конвенцију УН о елиминисању свих облика дискриминације жена.

"Ми се бавимо оснаживањем жена и онда се поставља питање оваквим одлукама, на шта ми жену сводимо – да ли је жена свесно биће да може да доноси одлуке о свом животу и свом телу или жене сводимо на инкубаторе који су ту да роде дете и онда нам се и у јавном дискурсу апропо те политизације дешавају најпримитивнији видови понашања као што је био за викенд", наводи Гордана Гавриловић из Координационог тела Владе Србије за родну равноправност.

Реч је о лажној бризи за животе конзервативних покрета који јачају у целом свету, кажу у организацијама које се боре за права жена.

"Неколико година уназад гледамо како су амерички конзервативни и десни покрети добро повезани са европским конзервативним покретима. Ту цркве, православна, католичка немају никакав проблем да сарађују и да инвестирају у покрете те природе. Значи ми видимо Пољску као екстремни пример. У Пољској су већ две жене умрле због тога што абортус није извршен на време и у здравственој установи", напомиње Тања Игњатовић из Аутономног женског центра.

Док у свету бесне ратови бесмислено је, каже, говорити о праву фетуса на потенцијални живот.

У Србији је абортус дозвољен до 10. недеље трудноће, и касније, ако постоји медицинска индикација. Лекари упозоравају да жена која жели да прекине трудноћу, нађе начин да то уради, без обзира на забране.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво