Читај ми!

Пашалић: Борбом против суровог кажњавања чувамо достојанство свих нас

У Србији постоји тенденција унапређења заштите права лица лишених слободе, као и спречавања тортуре и других облика злостављања, изјавио је заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 26. јуна, Међународног дана подршке жртвама тортуре.

У саопштењу се наводи да је заштитник грађана, у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре, у првој половини ове године обавио је 43 посете местима на којима се налазе или се могу налазити лица лишена слободе.

Истиче се да је на основу обављених посета упутио преко 60 препорука посећеним установама и ресорним министарствима ради унапређења материјалних услова у којима она бораве, као и унапређења здравствене заштите и третмана.

"Превенција тортуре и борба против суровог, нељудског и понижавајућег поступања и кажњавања нису само питања испуњења међународних обавеза Србије, већ гарантујући физички и психички интегритет и достојанство сваког грађанина чувамо достојанство свих нас", нагласио је Пашалић.

Додао је да посете превентивног карактера и контрола начина поступања према лицима лишеним слободе у установама затвореног типа имају посебан значај у спречавању тортуре.

Нагласио је значај спровођење ефикасних истрага о свим наводима о евентуалном злостављању и извесност кажњавања починилаца.

"Један од предуслова за побољшање положаја лица лишених слободе у Републици Србији је спровођење континуираних обука полицијских службеника о људским правима и поступању у складу са важећим прописима и стандардима", поручио је Пашалић.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво