Читај ми!

Отворен аеродром "Росуље" код Крушевца

Аеродром "Росуље" код Крушевца свечано је отворен за авио-саобраћај. Председник Србије Александар Вучић, који присуствује отварању, рекао је да ће аеродром моћи да користе мали авиони, спортска и бизнис авијација. Бизнис авијација расте најбрже у целом свету, истакао је Вучић.

Први спортски аеродром у оквиру "Аеродрома Србије", аеродром "Росуље" код Крушевца, отвара се после две године изградње, за коју је Влада Србије издвојила 342.000.000 динара.

Вучић је рекао да ће тај аеродром моћи да користе мали авиони, спортска и бизнис авијација. "Бизнис авијација расте најбрже у целом свету", истакао је Вучић који је данас, између осталог, говорио и о чланству у ЕУ и о ауто-путу до Крушевца.

Вучић је навео да аеродром "Росуље" има најмодернију писту и хангаре за мале авионе и најавио да ће годину или годину и по дана моћи да га користе и већи авиони типа АТР 72.

"Ово је велики почетак и велика ствар. Нисам знао да је ово тако погодан простор за аеродром, изгледа прелепо, као и писта", рекао је Вучић.

Напоменуо је да је циљ да се не користи само за мале авионе у унутрашњем саобраћају, већ и за међународни саобраћај.

"Мораћемо да га оспособимо да могу да га користе и авиони из иностранства и авиони типа АТР", рекао је Вучић.

Истакао је да ће коришћењу аеродрома "Росуље" допринети много и ауто-пут који ће ту проћи, као и брза пруга.

То ће додатно привући инвеститора у тај део Србије, као и даље повећање плата и пензија у Србији, рекао је Вучић.

Истакао је да је држава уложила 478 милиона динара у аеродром Росуљ и истакао да су то платили грађани Србије.

Изразио је уверење да ће тај аеродром допринети даљем развоју туризма у том делу Србије и поспешити даљи повратак наших грађана из иностранства. 

Директор "Аеродрома Србије" Михајло Здавковић објаснио је да ће авиони АТР моћи да користе аеродром тек у другој фази, као и да су "Росуље" један од најлепших аеродрома тог типа који имамо у земљи.

"Улагање и у борски аеродром"

Вучић најавио је да ће држава уложити новац и у аеродром у Бору, као и у неки аеродром на југу земље.

"Посебно ми је драго због аеродрома 'Росуље' код Крушевца. Пилоти, углавном из Трстеника, рекли су ми да би било добро да и на југу направимо овакав аеродром. Затим, да видимо у Бору да обновимо све оно што смо још изградили 1985. године", рекао је Вучић новинарима.

Борски аеродром сада се углавном користи за спортске летове, а планира се да могу да га користе и мали авиони за туристичку и бизнис авијацију.

Слетео први авион на аеродром "Росуље"

Мини аеромитинг током отварања спортског аеродрома Росуље, почео је скоком падобранаца.

Заставе Републике Србије, Војске Србије и Града Крушевца носили су припадници Војске Србије инструктори падобранства Милан Тодоровић, Миладин Гојковић и Далибор Симић.

Први авион који је слетео на новоотворени аеродром код Крушевца "Пајпер ПА-34 Сенека", дочекао је почасни водени лук, а њим је управљао пилот наставник Горан Бошковић из Трстеника са 4.000 сати летења из Аеро-клуба "Трстеник".

"Сенека" је лаки двомоторни авион америчке производње и има намену пословног авиона, а доста се користи и за лични превоз.

Представљени су и "Пајпер ПА-28 Чироки", лаки вишенаменски једномоторни авион америчке производње нискокрилац са четири седишта којим је управљао пилот, наставник летења Душан Тодоровић, као и "Цесна 172 Скајхог, "Ласта 2" домаће производње, који се користи у наоружању РВ и ПВО и налази се у саставу 526. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. Ваздухопловне бригаде на аеродрому Батајница.

Осим падобрана УМ-1, припадници 63. падобранске бригаде користили су и десантни падобран ОВП-80.08-1 који је намењен за извршење школско-борбених и тренажних индивидуалних или масовних падобранских десантирања, који је најсавременији тип тог падобрана. 

После скокова падобранаца, небом су крстарили хеликоптери Војске Србије, међу којима "Ербас X-50", "Газела XО-45".

"Газелом", која је вишенаменска за обуку пилота, извиђање и спасавање људства и материјала, као и осматрање бојишта, управљао је пилот капетан прве класе Илија Шебек.

Некада се "Газела" производила у старој Југославији, а лиценцу је водио и координирао ваздухопловни институт, док се склапала у фабрици "Соко" у Мостару, а мотори се производили у индустрији мотора "21. мај" у Раковици.

Хеликоптер "Ербас X-50" је лаки војни вишенаменски хеликоптер способан за извршење широког спектра задатака у циљу подршке додељене мисије од специјалних операција, транспорта и транспорта изнад мора и копна у дневним и ноћним условима.

За крај спектакла на првом спортском аеродрому у нашој земљи били су задужени припадници 101. Ловачке авијацијске ескадриле у МИГ-овима 29. 

На аеродрому "Росуље", присуствују и министар саобраћаја Томислав Момировић, министар полиције Александар Вулин, министар одбране Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, као и велики број грађана који носе заставе Србије.

Аеродром се простире на површини од 40 хектара и уз аеродромску зграду и хангар, поседује рулну стазу и писту дужине 820 метара.

Носиће кодну ознаку 2Б, што значи да ће на њега моћи да слећу авиони с распоном крила до 24 метра, као што су спортски и мањи авиони попут пајпера, цесне, мањег лир џета, ласте и сличних летелица које имају до 10 седишта.

"Росуље" су прављене по стандардима за авионе АТР, што значи да ће у будућности, са продужењем писте, моћи да се користи за регионални саобраћај.

Аеродром "Росуље" налази се на 5,5 километара од центра Крушевца, на висоравни Јасиковица, на којој има магле само пет дана у години, и то у јануару.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво