Читај ми!

И данас пријаве за упис на факултете – најтраженији ФОН, психологија, стоматологија

Многи факултети и данас отварају врата за подношење пријава за упис бруцоша. Од понедељка почиње полагање пријемних испита. И ове године највеће интересовање влада за ФОН, психологију, стоматологију, ЕТФ.

За студије на Београдском универзитету за сада се пријавило више од 17.700 потенцијалних бруцоша. Иако пријаве прима и током суботе, у прва три дана за студије на ФОН-у већ су се пријавила 2.073 кандидата.

Индекс Електротехничког факултета би желела да стекну 1.162. Могу да бирају предмет који хоће да полажу.

"Покушаћу и математику и физику. Мислим да Електротехнички факултет заиста годинама својим студентима пружа изузетну прилику у смислу образовања", каже Никола Јоловић из Бијељине.

"Определила сам се за ЕТФ зато што сам била специјални смер – информатички у средњој школи, тако да ми је то најближе оном чиме желим да се бавим", рекла је Анђела Сладојевић из Неготина.

"Могу да бирају да ли раде математику или физику, или и једно и друго. У ситуацији у којој раде и једно и друго, бира им се оно што боље ураде. Имају 20 задатака и на једном и на другом тесту и испит траје три сата", каже Александра Крстић, продекан Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

За једно место на психологији бориће се петоро, а на стоматологији за један индекс конкуришу три кандидата.

"Ове године се на Стоматолошки факултет уписује 220 студената, 200 су буџетска места, 20 самофинансирајућих. Иста нам је квота као прошле године и у другом уписном року у августу уписујемо 20 студената на енглеском језику", рекао је проф. др Алекса Марковић, декан Стоматолошког факултета Универзитета у Београду.

Број пријављених кандидата може да се види на сајту универзитета или факултета.

Надлежни апелују да се уписују искључиво акредитовани програми, а њихов списак истакнут је на сајту Националног акредитационог тела у публикацији "Водич за студенте".