Читај ми!

Када је фасада зграде зрела за поправку – на чију помоћ можете да рачунате

Прошле године надлежни су најавили субвенције Града Београда за реконструкцију појединих фасада. Ко није био прецизан, а ко није добро разумео – тек недостајало је прецизније појашњење. Да ли можете и на чију помоћ да се ослоните ако је фасада ваше стамбене зграде зрела за поправку?

Ко нема пара, макар има права да се нада. Али и у надању треба бити реалан. Реалности код станара у зградама, нарочито старијих, често недостаје, тврди управник Дејан Вујичић.

Истиче да у шали некад каже како седницу са станарима почиње обавештењем да је Јосип Броз Тито давно преминуо. Санација фасаде на згради из тридесетих година прошлог века је преко потребна, али пара у фонду зграде нема ни за скидање графита. Чак и да су прошли на конкурсу општине.

"Немогуће је да се уради, јер има јако велики број зграда и то би фактички требало да раде станари путем одговарајућег кредита. Морају да се ослоне на банке и то је једино решење. Народ мора да се привикне на то да су они власници свог објекта, да они морају да уложе у објекат и да су трошкови већи уколико се живи у центру града", каже Дејан Вујичић, професионални управник.

На субвенције града за санацију фасада најпре могу да рачунају они чије су зграде под заштитом Закона о културним добрима. На Згради у Ђуре Даничића број 6, из 1906. године, радови су почели пре месец дана.

"На ово реновирање фасаде смо чекали годинама, док је то било под општином требало је да учествује општина са 80 посто, а станари са 20. Међутим, када је град то преузео, с обзиром да је ово културно заштићена целина целу фасаду је финансирао град", наводи Ирина Кубик, управница.

А целу процедуру је давно започела мајка садашње управнице, Бисера Кубик, која данас има 92 године. Била је управница до пре шест месеци.

"Колико ми овде сад живимо 50 година, све смо улагали, било је тешко. Оног момента када је општина расписала конкурс за те разне поправке по зградама, то сам ја обавила док сам била активна", додаје Бисера Кубик.

Када општина помаже у реконструкцији фасаде станари свакако морају да учествују у плаћању реконструкције фасада у износу од 10 до 90 процената што зависи од општинских комисија које након конкурса процењују које зграде су приоритет.

Прошлогодишњу најаву надлежних да град ће учествовати са 20 одсто субвенција за фасаде које нису под заштитом државе проверавали смо са градским општинама које наводе да за сада немају званичну информацију о том питању. Ако конкурс не прођете као стамбена заједница или једноставно нема довољно средстава не преостаје много опција. Проверена, у смислу квалитета је у ЈП "Градско стамбено". Ипак, зна се да квалитет има цену, али и ту постоје разлике.

"Уколико говоримо о санацији фасаде са термо изолацијом, то је нешто компликованије и скупље, самим тим и боље. Народски речено, то је утопљавање зграде. Када је тако санирате односно енергетски реконструишете на крају и од 'Градског стамбеног' добијате енергетски пасош", објашњава Игор Ћурчић, ЈП "Јавно стамбено".

Уз потребну документацију, врши се предмер. У овом случају једина погодност је отплата на 60 месечних рата.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво