Читај ми!

Извршене све припреме за полагање завршног испита за основце

Влада Републике Србије је са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Канцеларијом за ИТ и еУправу извршила све припреме за полагање завршног испита на крају основног образовања, који ће се за осмаке одржати 27, 28. и 29. јуна, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Родитељи ће увид у прелиминарне резултате имати од 9 часова на порталу Моја средња школа (mojasrednjaskola.gov.rs), на којем ће моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита током 1. и 2. јула.

Из Владе подсећају да су ове школске године спроведена додатна унапређења и све активности везане за завршетак основне школе и упис у средњу школу обављаће се без подношења иједног папира путем портала Моја средња школа.

Уместо седам места које су родитељи до сада морали да посете (у школи и онлајн) од прошле године једним приступом на порталу Моја средња школа могу да стекну увид у све неопходне резултате и спроведу све кораке за електронски упис деце у средњу школу.

Како се наводи, први пут ове године ученицима је омогућена и припрема за завршни испит преко функције еВежбаоница на порталу Моја средња школа. еВежбаоница, коју је доступном учинио Завод за вредновање образовања и васпитања, пуштена је у функцију 10. јуна и до сада је урађено 30.338 онлајн-тестова из матерњег језика, 19.090 тестова из математике и укупно 83.150 тестова из хемије, физике, историје, географије и биологије.

За две недеље, откако је еВежбаоница доступна ученицима, у оквиру поменутог броја урађених тестова урађено је укупно 2.651.667 задатака, каже се у саопштењу.

Логовање на портал из иностранства биће закључано до 5. јула 

Из превентивних разлога, родитељи ће резултатима завршног испита и функцији за подношење приговора на резултате моћи да приступе из Републике Србије. Логовање на портал Моја средња школа из иностранства ће бити закључано до завршетка активности везаних за реализацију завршног испита, односно до 5. јула.

И ове године листа жеља моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа, уз могућност за неограничени број измена и допуна до 6. јула 2022. године, а родитељи ће 13. јула 2022. године на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

Такође, и упис у средње школе моћи ће да се обави потпуно електронским путем коришћењем тог портала.

Повезивањем са системом здравства први пут је омогућен и електронски упис и за све ученике који уписују профиле за које је потребан здравствени преглед, под условом да су га обавили до тренутка подношења електронске пријаве за упис.

Завршни испит ове године у 522 школе 

Ове године завршни испит ће се одржати у 522 школе у складу са одлуком Републичке уписне комисије ради редуковања ризика.

Са Министарством унутрашњих послова је детаљно разрађен план обезбеђивања безбедности како би завршни испит протекао у најбољем реду и деца била безбедна.

У тај јединствен пројекат који подразумева унапређење процеса реализације завршног испита и успостављање портала Моја средња школа који грађанима омогућава низ електронских услуга за потпуни онлајн-упис ученика у средњу школу Влада Републике Србије је са Министарством просвете, науке и технолошког развоја а уз подршку Канцеларије за информационе технологије и електронску управу до сада уложила преко 49 милиона динара, закључује се у саопштењу.