Читај ми!

Монографија "Финансијска тржишта Х. О" представљена на Београдској банкарској академији

На Београдској банкарској академији представљена је моногрaфија "Финансијска тржишта Х. О", јединствено дело професора Дејана Ерића и коаутора Малише Ђукића и Душка Бодроже. Одлуком Министарства просвете, науке и технолошког развоја, монографија је проглашена књигом од истакнутог националног значаја. Представља пресек историје српске економије у последњих сто година.

Енциклопедија, уџбеник, преглед финансијских тржишта прве, друге или ко зна које технолошке револуције – од осигурања до блокчејн технологије и путева које економисти још не могу да сагледају. 

Само у последњој деценији видели смо много циклуса које економска мисао не може више да објасни старим знањима, што симболише икс феномен. 

"Сама чињеница да и сад у неким деловима света постоји негативна каматна стопа, говори да има вишка новца. Криза изазвана ковидом је допринела још више штампању новца. И у књизи смо несразмеру приказали функције новца с једне стране и повећања привредне активности с друге стране", каже Дејан Ерић, професор и аутор књиге Финансијска тржишта X. О

Рецензенти, професори Економског факултета Ђорђе Ђукић и декан Београдске банкарске академије Хасан Ханић истакли су значај културе памћења коју књига вреднује, као и простор у којој је промовисана, а то је здања Прве прометне банке и осигуравајућег друштва "Сава", оснивача Милоша Савчића. 

После авантуре са равном приносном стопом која траје већ неколико година у светским финансијским токовима, аутор каже да улазимо у период велике неизвесности. 

"Улазимо у време инфлације, које доводи до поремећаја на финансијском тржишту јер нарушава реалне приносе. Неопходно је кориговати каматне стопе да не би дошли у зону негативних каматних стопа. Морам да признам да нас чека период велике неизвесности", истиче Ерић. 

Да ли икс или окс или нека нова технолошка банкарска револуција може да пружи одговор, требало би да кажу истраживачи који ће наћи инспирацију у овој књизи.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво