Читај ми!

Будући бруцоши у ниском старту, од данас подношење докумената за пријемни

Од данас будући бруцоши подносе документа за полагање пријемних испита. Испите ће полагати када и основци завршни испит, односно наредне недеље.

Већина будућих бруцоша је у ниском старту, јер од данас почиње пријављивање за упис жељеног факултета. На прву годину студијских програма основних струковних, академских и интегрисаних студија на терет буџета, по одлуци Владе, биће уписано 18.098 студената.

У складу са Законом и аутономијом универзитета, сваки факултет доноси одлуку о броју самофинансирајућих студената. На Универзитету у Београду има места за нешто више од 15.000 бруцоша.

"Имамо на основним и интегрисаним студијама 99 програма, од тога 15.053 места и 9.720 на буџету. Такође, ове године је искоришћена могућност као и претходне године електронског пријављивања кандидата и имамо већ добре податке да се више од 1.000, до тренутка полагања пријемног испита", каже проф. Дејан Филиповић, проректор Универзитета у Београду.

За разлику од прошле године, на државним факултетима на основним студијама има 40 буџетских места више. И кад се стекне индекс и буџетски статус, треба га очувати, јер се при упису сваке наредне године студенти рангирају. Како се креће пријава кандидата, студенти ће моћи да виде на сајту факултета и универзитета.

"Факултети су дужни да нам два пута дневно достављају податке као пресек, а ми ћемо сваки дан после завршетка пријаве обавештавати и давати податке на сајту, укључујући и суботу када треба да изађу прелиминарне ранг листе на основу успеха из школе. Тако да ће све бити транспарентно на сајту. Имали смо састанак и Универзитет је спреман да технички то подржи, имамо услове, имамо капацитете и мислим да ту неће бити проблема", каже Филиповић.

Изузетна пажња ове године посвећена је безбедности кандидата, јер и Ректорату и факултетима су стизале дојаве. У ту сврху одржан је састанак са деканима и представницима Министарства просвете и Министарства унутрашњих послова.

"Савет онима који уписују факултете је да буду максимално сконцентрисани на задатке, на пријемни и да се не плаше да неће уписати факултет нити да их ове актуелне ситуације о дојавама о експлозивним направама не утичу на њих, него да се усредсреде на знање пошто су сви факултети већ завршили са припремном наставом и ја верујем да су сви потенцијални бруцоши потпуно спремни за пријемни испит који креће од понедељка, 27. јуна", наводи Филиповић.

Наредна недеља планирана је за полагање пријмених испита. Први уписни рок завршава се до средине јула.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво