Читај ми!

На Светски дан избеглица – уговор о стамбеном збрињавању за 60 породица

Због рата у Украјини, али и других сукоба широм света, више од сто милиона људи морало је да напусти своје домове. Статус избеглица имају и грађани из Хрватске и Босне и Херцеговине који су без дома остали током сукоба деведесетих. Многе избегличке породице још немају стан или кућу, а потребна им је и економска подршка. До сада је обезбеђено 25.000 трајних решења, буџетским средствима и донацијама, а данас ће бити уручени уговори о куповини 60 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске које живе на територији Београда.

Иако је циљ био да до 2017. године све избеглице из Хрватске и Босне и Херцеговине имају решено стамбено питање, чак 12.000 породицa остало је с нерешеним егзистенцијалним питањем, рекао је за РТС председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Одбор за решавање стамбеног питања прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ почетком јуна позвао је све прогнане који немају решено стамбено питање да се евидентирају код повереника за избеглице у локалним самоуправама.

На састанку са премијерком Аном Брнабић у марту ове године договорено је да нова влада усвоји програм за решавање стамбеног питања свим избеглицама. 

"Право да се евидентирају имају све породице које немају решено стамбено питање, а након што буду обезбеђена средства, биће расписан конкурс за куповину станова, грађевинског материјала, монтажних кућа и сеоских домаћинстава", објашњава Линта.  

Мали број Срба се вратио у земље из којих је избегао, а многи имају нерешено питање стечених права и отете приватне имовине. 

"Преко милион протераних Срба суочава се са бројним имовинским питањима због чега је неопходан суштински дијалог са Хрватском  и БиХ како би се решило питање отете приватне имовине и стечених права", рекао је за РТС Миодраг Линта.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво