Читај ми!

Цуцић: Нема више прилива избеглица из Украјине, глад ће потерати многе да крену

Уочи 20. јуна – Светског дана избеглица, републички комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић каже за РТС да је од почетка рата у Украјини кроз Србију прошло нешто више од 14.000 људи, док је преко 8.000 тражило и добило привремени боравак. Истиче да прилива више нема и да постоји одређена тенденција размишљања о повратку.

Први пут у свету имамо више од сто милиона људи који су напустили своје домове због прогона, оружаних сукоба, природних катастрофа и последица климатских промена.

Рат у Украјини значајно је допринео повећању броја избеглих и интерно расељених, а као други фактор УНХЦР види дуготрајне сукобе у земљама попут Етиопије и Демократске Републике Конго.

У више центара у Србији тренутно је смештено нешто више од 5.000 оних који су потражили помоћ након што су избегли из различитих земаља.

Каже да је од почетка рата у Украјини кроз Србију прошло нешто више од 14.000 људи, док је преко 8.000 тражило и добило привремени боравак.

"Нашим повереницима у 76 општина обратило се нешто више од 2.000 људи. Један колективни центар у Врању опредељен је за избеглице из Украјине", каже Цуцић.

Истиче да прилива више нема и да постоји одређена тенденција размишљања о повратку.

"Видећемо, најбољи пресек је 1. септембар, тада ћемо знати ко је уписао дете у школу јер тај ће и остати овде. Тешко је донети одлуку после три или четири месеца", наводи Цуцић.

Много интерно расељених без решеног стамбеног питања

Део избеглица из Босне и Херцеговине и Хрватске и интерно расељених са Косова и Метохије ни после три деценије нема решено стамбено питање. Владимир Цуцић каже да су обезбедили преко 25.000 трајних решења.

"Свакако треба да се захвалимо Европи за подршку регионалном стамбеном програму кроз који је обезбеђено око 7.000, али укупно је 25.000, дакле удео државе и локалних самоуправа је изразито озбиљан", каже Цуцић.

Истиче да је остало много оних који још нису решили стамбено питање, посебно интерно расељених.

"То је једна велика неправда. Разумем све нове трагедије, разумем чињеницу да је ово на сваки начин нешто недопустиво, али и нама се десило нешто недопустиво, много недопустивог. Не једна, 16 земаља нас је напало", наглашава Цуцић.

Каже да је то била једна од најдужих расељеничких криза у свету и сигурно најдужа у Европи, на коју, како каже, бели свет не реагује.

"Глад ће потерати многе да крену" 

Цуцић истиче да је тренутно преко сто милиона људи у покрету.

"Ова криза је само убрзала процесе који се зову климатске промене. За највећи део тих криза ми не знамо. То што не знамо и што их нема у медијима не значи да не постоје", каже Цуцић.

Истиче да је немогуће обезбедити жито за подсахарску Африку, највећи део арапских земаља, Пакистан, Бангладеш и део Индије.

"Велика је глад, велика је суша, и та глад ће потерати многе да крену. Нећете чекати да видите како вам дете умире, даћете му све што имате и рећи ‘иди дете одавде’", наглашава Цуцић.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи