Читај ми!

Шеклер о појави мајмунских богиња у Србији: Па шта, лакше је добити шугу или вашке

Вирусолог Миланко Шеклер каже за РТС да би одговор на први случај мајмунских богиња у Србији требало да буде – "па шта". Истиче да је лакше добити шугу или вашке. И докторка Славица Марис из Градског завода за јавно здравље наглашава да нема разлога за бригу јер се мајмунске богиње не преносе лако као коронавирус.

Србија је 40. земља у којој су се појавиле мајмунске богиње. Вирус је изолован у Институту "Торлак ", а први случај је потврђен код мушкарца који је боравио у Немачкој.

Вирусолог Миланко Шеклер каже за РТС да би одговор на први случај мајмунских богиња у Србији требало да буде – "па шта".

"Апсолутно је беспотребно дизање било какве панике. Случај је импортован, што значи да се човек заразио ван Србије, да је дошао и показао симптоме. Предузете су мере и спречено је даље заражавање. Нема никаквог разлога да се посебно бринемо", истиче Шеклер.

Објашњава да се вирус "несретно зове мајмунски" јер су мајмуни у овом случају жртве као и људи.

"Први случајеви ове болести су 1958. године регистровани код мајмуна, а седамдесетих код човека. Резервоар за ову болест је још поприлично мистериозан, али вероватно се ради о глодарима – повећим пацовима који живе у том делу Африке", каже Шеклер.

Истиче да повремено вирус пређе са мајмуна на људе, нарочито често и лако у Африци јер се тамо том врстом мајмуна и хране.

"Лакше добити шугу или вашке"

Шеклер каже да не треба превише размишљати ни о састанку који ће одржати Светска здравствена организација јер сматра да нема услова да се проглашава епидемија на нивоу света.

Истиче да је геном овог вируса веома компликован, али и врло стабилан, па не подлеже лако мутацијама.

"Да би се десила измена треба чудо да се деси, тако да нећемо имати ситуацију да се бојимо мутација. Треба здравствена служба то да прати, али нема никаквог разлога за панику, болест се не преноси тако лкао. Усудио бих се да кажем да ћете лакше добити вашке или шугу него мајмунске богиње. Људи не треба да имају било какав страх и не треба да правимо ситуацију као да из ковида улазимо у мајмунске богиње. Не улазимо у ништа, то вам ја гарантујем", наглашава Шеклер.

Истиче да су они који су примили вакцину против великих богиња заштићенији од мајмунских богиња, што је, како каже, доказ да је вирус стабилан јер вакцина која штити од богиња које су сродне мајмунским има утицај и после неколико деценија.

"Вирус се не преноси лако као корона" 

Докторка Славица Марис из Градског завода за јавно здравље каже да се инфицирани пацијент налази на лечењу у једној болници у Београду и да је доброг општег стања, па се ускоро очекује и његов отпуст из болнице.

"Случај је импортован. Ми смо све мере предузели по питању његових контаката и они су под здравственим надзором, тако да нема разлога за бојазан", истиче докторка Марис.

Објашњава да контакти зараженог нису у карантину или самоизолацији пошто особе које су у инкубацији нису заразне.

"Нема разлога за бригу. Вирус се не преноси лако као корона", наглашава докторка Марис.

Каже да се у првој фази болести јавља повишена теелсна температура, главобоља, болови у мишићима и леђима, увећане лимфне жлезде и изразита слабост.

"У другој фази болести настају кожне промене. Оне могу бити различите. Могу бити промене и црвенило у нивоу коже или изнад нивоа коже на свим деловима тела или на слузници", наводи докторка Марис.

Истиче да је болест углавном самоограничавајућа и завршава се у року од две до четири недеље, најчешће без последица.

Према подацима Светске здравствене организације од почетка године богиње су потврђене код више од 1.600 људи широм света, а због мајмунских богиња преминуле су 72 особе.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво