Читај ми!

Епидемиолог објашњава какви су симптоми код мајмунских богиња и шта не би требало да радите

У Србији је регистрован први импортовани случај оболевања од мајмунских богиња. Из "Батута" апелују на грађане да, ради очувања здравља, примењују све превентивне мере и поштују препоруке здравствених институција. Како се мајмунске богиње преносе и како се заштитити?

Епидемиолог Градског завода за јавно здравље др Ивана Беговић Лазаревић каже да је у већини случајева оболевања од мајмунских богиња период инкубације од 6 до 13 дана, а понекад и 21 дан.

"Креће са грозницом, повећаном температуром, малаксалошћу, болом у леђима, да би један до пет дана од појаве симптома кренуле карактеристичне чврсте промене, бубуљице, тзв. макуле и папуле, које затим постају пликови који се загноје. Промене личе на оне код оболелих од великих богиња", објашњава др Беговић Лазаревић.

Осим сексуалним путем, мајмунске богиње се преносе и респираторним капљицама, а контакт са телесним течностима и садржајем промена на кожи мора бити продужен.

У пракси, преносе се коришћењем истог веша, постељине, гардеробе. Опрез је неопходан, промена много партнера представља ризик, истиче епидемиолог.

Имунолог и професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду Милош Марковић каже да су у приличној мери заштићени они који су некада примили вакцину против великих и малих богиња.

"Постоје и вакцине друге и треће генерације које могу да се користе, нису широко доступне, али ако буде потребно – моћи ћемо да реагујемо", рекао је проф. др Марковић.

Институт за јавно здравље "Батут" саопштио је да је у Србији регистрован први импортовани случај оболевања од мајмунских богиња. Случај је дијагностички препознат и терапијски збринут, наводи се на сајту "Батута".