Читај ми!

Мере предострожности због хакерског напада на Катастар, приступ немају ни запослени ни корисници

Већ четири дана нема промета непокретности у Србији. Због сајбер напада на Републички геодетски завод, од уторка је закључан цео систем да би, како кажу, заштитили податке о имовини. У агенцијама за некретнине кажу да многи грађани због тога имају проблеме и да брину за имовину. Стручњаци Завода, Тужилаштва, припадници полиције и Безбедносно-информативне агенције раде на решавању проблема.

Агенти за некретнине суочени су с проблемом – прекид рада Катастра закочио је и њихов посао. До када, нико им не одговара.

"Нотари не оверавају уговоре, не може да се извади извод из катастра, не може да се изврши упис промене власништва, једноставно, катастар не ради и не зна се када ће прорадити. Када катастар буде прорадио, у почетку ће бити гужва, људи ће похрлити да провере какво је стање њихове имовине, како је уписана, и да ли је евентуално дошло до неке промене", тврди Александара Југовић из агенције "Еурорент".

Ђуро Гаврић, власник агенције за накретнине "Топ-Тип" из Суботице, каже да сада највише долазе људи из иностранства да купе неку некретнину у нашој земљи.

"Сад је тренутак када код нас долазе људи из других земаља, имају неколико дана времена да реализују неки посао, да купе неки стан, кућу, али не могу једноставно, а време им ограничено, морају да се врате, а кад се врате, кад поново да дођу, тако да нам прави огроман проблем", каже Гаврић.

Приступ систему немају ни запослени ни спољни корисници, како хакери не би могли да наставе са нападом, кажу у Републичком геодетском заводу.

"Веома нам је важно да сви подаци о власништву и о свим непокретностима у Републици Србији остану заштићени и због тога ми овај посао морамо да обављамо темељно и са великом предострожношћу", каже Маја Радовић из РГЗ.

Базе података представљају нешто што су некада били архиви у којима су се чували документи и системи за заштиту тих података.

Овде је реч о рачунарским програмима и због тога је било неопходно да се спречи даље ширење штетног софтвера кроз систем РГЗ, и зато је неопходно да инжењери за безбедност имају довољно времена да то реше.

Стручњаци за високотехнолошки криминал сматрају да је добро што је држава закључала комплетан систем.

"Ми смо данас од Одељења за високотехнолошки криминал МУП-а Србије добили кривичну пријаву против непознатих извршилаца због кривичног дела. Ради се о пласирању малициозног програма који је посебно програмиран да начини штету на компјутерским подацима тиме што их закључава до одређене дубине. У замену за кључ, који би требало д откључа те податке, тражи се одређена врста новца или неке новчане вредности", каже посебни тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић.

Тужилаштво са полицијом ради на откривању извршилаца кривичног дела. У РГЗ наглашавају да им је циљ да што пре у функцију ставе е-катастар и е-шалтер –- системе којима приступају Министарство грађевине због грађевинских дозвола, банке због кредита, нотари и агенције за некретнине.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи