Читај ми!

Протест радника Фијата у Крагујевцу: Ако до уторка не буде Владиног одговора, радикализујемо штрајкове

Радници "Фијата" протестовали су испред Скупштине града Крагујевца, незадовољни што још нису добили одговоре на многобројна питања о својој судбини.

Протест је протекао мирно, а испред Скупштине града окупило се неколико стотина радника крагујевачког "Фијата". Кажу да немају више стрпљења да чекају и зато су се одлучили на овај корак.

"Камен спотицања" за њих је двогодишњи период рада у једној од четири "Стелантисове" фабрике у Европи. Поред тога, још немају одговор на захтев о висини отпремнине за оне који се одлуче да напусте фабрику.

Ђорђе Милојевић, представник радника "Фијата", поручио је да ће чекати одговор Владе до уторка.

"Чекаћемо тај Владин одговор, пошто су нешто рекли за уторак. Чекаћемо тај уторак, да ли ће да нам дају те две понуде што се тиче отпремнине и рада у другим фирмама. Ако не буде тога, радикализујемо штрајкове. Драги компоненташи, сви ћемо бити на истом месту, са истим циљем", рекао је Милојевић.

Зоран Миљковић, представник радника "Фијата", подсетио је на обећање премијерке.

"Само протести док премијерка не буде испунила оно што је обећала, а обећала је овде у Крагујевцу пре недељу дана пред сведоцима, дакле да отпремнине буду достојанствене, да упосле људе који неће отпремнине, који неће у иностранство, да им се нађе други посао ако нас већ Фијат не жели", истакао је Миљковић.

Иако поједини представници радника тврде да су преговори пропали, из Владе Србије су јуче то демантовали и поручили да их протест може само угрозити. Напоменули су и да ће судбина радника "Фијата" бити позната након што буде завршено пријављивање за одлазак у иностранство, које је продужено до понедељка.

Подсетимо, за одлазак на двогодишњи рад у иностранство може да се изјасни око хиљаду запослених, а према последњим информацијама синдикалаца до сада се пријавило мање од 200 њих.

План је да до почетка производње новог електричног аутомобила у Крагујевцу у фабрици остане око 500 људи, међу којима су и они из осетљивих категорија, док ће исто толико бити проглашено технолошким вишком.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво