Читај ми!

РГЗ о хакерском нападу: Тренутно није акценат на брзини, најважнија безбедност података

Сви они који су претходна два дана дошли до Републичког геодетског завода, нису завршили посао, јер не ради информациони систем. Док се РГЗ не огласи да је проблем решен, нема потребе да идете у катастар или код нотара. Маја Радовић из РГЗ каже за РТС да је најважнија у овом тренутку безбедност података, а све купопродајне активности ће се наставити одмах по успостављању система.

Системи Републичког геодетског завода (РГЗ) не раде због хакерског напада који се догодио у уторак преподне. Стручњаци РГЗ-а, Тужилаштва за високотехнолошки криминал, припадници МУП-а и БИА раде на решавању проблема.

"Системи у РГЗ-у не раде не само због хакерског напада, већ зато што смо ми закључали наше системе због претње сајбер нападом", наводи Маја Радовић.

Указала је да су претњу открили инжењери који се баве безбедношћу у домену интернету.

"Разумем да постоји велика жеља да се некако пластично објасни како то изгледа напад у сајбер простору. Мислим да ми немамо тренутно могућност да то на било какав илустративан начин представимо, али ако иоле могу да приближим то широкој публици онда можемо рећи да један програм напада друге програме. Програм који жели да угрози друге програме и који жели да угрози базе података", објаснила је Радовићева.

Додала је да базе података представљају некадашње архиве у којима су се чували документи.

"Ту се ради о софтверима и због тога је било неоходно да се спречи ширење тог штетног софтвера кроз систем РГЗ-а и да би се даље приступило повратку на нормалан режим рада, ми то морамо врло пажљиво да радимо и заиста је неоходно да дамо време нашим инжењерима", додала је Радовићева.

"Не желимо да се ово решава брзо, већ сигурно"

На питање колико времена је потребно да системи поново почну да функционишу, Радовићева преноси одговор који је добила од колега.

"Било ко ко би се представио као стручњак и рекао ово ће вам бити решено за три дана, за пет дана, уствари не би био стручњак. Дакле, тренутно није акценат на брзини", поручује она.

Указала је да не желе да врше притисак на инжењере за безбедност да ово решавају брзо, већ да ово решавају сигурно.

"Веома нам је важно да сви подаци о власништву и о свим непокретностима у Србији остану заштићени и због тога ми овај посао морамо да обављамо темељено", каже Радовићева.

У бази података РГЗ-а налази се преко 18 милиона парцела. Радовићева каже да сада нема могућности овере купопродајних уговора, добијања листова непокретности, банкарски систем је угрожен, нотари не могу да обављају део послова који се тичу купопродаје и агенције за промент непокретности не могу да фукционишу.

"Потребно је да све ово буде омогућено у што краћем року и због тога је приоритет одређен да се најпре оспособи фукционисање е-катастра и е-шалтера", каже она.

"Време се да надокнадити, губитак података не тако лако"

Подсетила је да је инфраструктура геопросторних података према УН означена као важна карика која представља суверенитет једне државе.

"Напад на РГЗ и његове базе података представља уствари напад на суверенитет Републике Србије и стога је веома важно да се ово заштити", наглашава Радовићева.

Још једном је апеловала на стрпељење.

"Најважнија је у овом тренутку безбедност података, а све купопродајне активности ће се наставити одмах по успостављању система", додаје.

Сматра да ово неће утиацати на пад тржишта непокретности. "Време се да надокнадити, губитак података не тако лако", закључује Радовићева.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво