Читај ми!

Екскурзије никад скупље – шта све улази у цену

Сезона је екскурзија. Ђаци се радују, родитељи питају – шта све плаћају? Овогодишње цене непријатно су изненадиле многе родитеље. За један излет потребно је издвојити и 10.000 динара, а рекреативна настава кошта као летовање.

Оно што је за децу радост, за многе родитеље може да буде главобоља. Два дана на Тари, једно ноћење кошта 10.000 динара. За осмаке.

"Ако се иде на нека места у објекте који су јефтинији, онда се родитељи жале да смештај није добар, деци не прија јер су деца сабијена у соби, а ако се иде негде где је смештај бољи наравно да је цена већа. Сада ту треба направити баланс, можда држава некако да размисли како да се избалансира", каже Гордана Симовић, родитељ.

Шта све родитељи плаћају? За наставника, по ђаку, од 500 до неколико хиљада динара. Дневница лекара – око 50 евра. Порез који се на све то плаћа највише утиче на цену, кажу у Националној организацији туристичких агенција Јута. Туристичка агенција шаље понуде школи. Школска комисија, у којој седи и родитељ, бира најповољнију.

"Треба очекивати да рекреативне наставе и екскурзије у следећој школској години буду још скупље, врло лако можемо да предвидимо да ће тржиште ићи у правцу недостатка и скупих енергената", наводи Милан Бајић, директор ОШ "Јосиф Панчић".

Око 50 одсто новца иде хотелима, 20 одсто превознику, а од осталих 30 одсто агенције зараде тек 10, тврде у Јути. Једнодневни излети коштају од 4.000 до 5.000 динара. Још већа главобоља за родитеље су седмодневне рекреативне наставе чија цена достиже и 250 евра.

"Ова година је била корона година до марта, а цене за екскурзију које смо постигли у августу прошле године биле су заборављене до марта и само добром вољом агенције ми смо платили цену од августа, а не садашњу после свих ових поскупљења", додаје Бајић.

Да се одлазак не би доводио у питање, неке школе су због већих цена тродневне екскурзије скратиле на два дана, а дводневне на један. И психолози кажу да дете може да доживи трауму ако са групом не оде на излет.

"На екскурзијама увек буде нека звезда, неко постане важан, најбољи певач, највећи таленат, најлуђа фризура и тако стичу самопоуздање због тих улога које тамо добију", поручује Мартина Кварантан Шмитран, психолог.

Екскурзија се организује уз претходну писмену сагласност родитеља. По правилу најмање 60 одсто ученика истог разреда мора да се пријави. Избор агенције спроводи се у складу са законом који уређује јавне набавке.