Читај ми!

Екипа Бугарске националне телевизије нападнута у селу Караманица код Босилеграда

Екипа Бугарске националне телевизије физички је нападнута у селу Караманица у општини Босилеград, саопштила је ова телевизија. Уз снимак напада телевизија је саопштила да је екипа имала дозволу Министарства културе и информисања Републике Србије за снимање емисије о загађењу животне средине у пограничном подручју.

Каменицама су осим телевизијске екипе нападнути и еколошки активисти, а како наводе у саопштењу поднета је пријава полицији у Босилеграду.

Како су РТС-у рекли у Основном јавном тужилаштву у Владичином Хану, које је надлежно, оштећени су поднели пријаву против Н. Н. лица, дело је првобитно квалификовано као угрожавање сигурности, сада се води као насилничко понашање и поступак је у току.

"Екипа је тражила да се врати у Бугарску и успостављен је контакт, узети су подаци за комуникацију и очекује се да ће идуће недеље бити већ позвани да дају исказе пред Тужилаштвом. То је сада до Тужилаштва на који начин ће се то извести и где, али и овај случај је покривен радом и овим механизмом који је успостављен са Сталном радном групом, ургентним реаговањем које се догодило и јуче и током ноћи, колико сам информисан", каже Веран Матић, Стална радна група за безбедност новинара.

Управо о угрожавању безбедности новинара говорило се данас у Врању, где су боравили чланови Сталне групе за безбедност новинара. Један од повода су и претње упућене локалном ОК радију, угрожавање имовине и опште безбедности свих запослених.

"Оно што се догађа ОК радију, то је једно насилничко понашање, притисак и претње, угрожавање овог објекта и угрожавање безбедности новинара јесте срамотно и апсолутно недопустиво. Ова наша посета је с једне стране и реакција на тако нешто, али с друге стране и покушај да превенирамо да се деси нешто горе", поручио је Матић.

Председник Сталне радне групе за безбедност новинара Веран Матић позива новинаре да буду солидарни и да на време пријављују све претње и притиске како би институције могле да реагују.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво