Читај ми!

Невреме уништило воћњаке, у бујицама страдали путеви и мостови – утврђује се штета

После невремена и бујичних поплава од синоћ је ванредна ситуација на снази у местима Богданица и Дружетићи у општини Горњи Милановац. Ванредна одбрана од поплава уведена је у Ужицу и Чачку. Највећа штета је на пољима у приобаљу Западне Мораве и Ђетиње, и на путној инфраструктури. Водостаји су у благом опадању. Надлежне екипе раде на отклањању штете, а из Владе најављују помоћ угроженима.

Два дана након обилних киша санирају се оштећења и процењује штета. Према првим подацима поплављено је више кућа и викендица, воћњаци и оранице.

Милица Чоловић из Богданице наводи да је невреме нанело велику штету.

"Катастрофално је. Само чистим по кући блато да се не заразим. Долазили су из комисије, пописали су све", додаје Чоловићева.

Раде Богдановић из Рожаца наводи да је воћњак претрпео велику штету.

"Воћњак је готово уништен. Тренутно не може да му се приђе механизацијом. Нанета му је велика штета, доста муља, грања", истиче Богдановић.

У бујицама су страдали поједини путеви и мостови. Неколико домаћинстава у околини Пожеге одсечено је од света.

"Радили смо мој отац, комшија и ја три године, све ручно. Након што је урађен мало машинама, али до сад се није догодило да вода овако све однесе", каже Станко Милинковић из Тометиног Поља.

Зора Милинковић из Тометиног Поља каже да су и супруг и она болесни и да не зна како ће до лекара сада кад је оштећен пут.

"Станко мора на операцију у Београд, како да пређе мост? Треба да иде по резултате. Куда ће, шта ће? Да оде пешке не може", додаје Милинковићева.

Мирослав Дукић из Београда каже да је у селу остао једино аутомобил породице Милинковић.

"Мој аутомобил је остао на оној страни. Тако да сад више не може тамо да се прилази, не може да се ради ништа око куће и тако", каже Дукић.

Како спречити штету или учинити да она буде мања 

Комуналне екипе су на терену и покушавају да оспособе прилазе, за почетак, бар пешацима. У последњих осам година Република је, подсећају надлежни, финансирала градњу 140 локалних мостова који су оштећени у ранијим поплавама.

"Локални путеви, дужине се мере у хиљдама километара и таквих мостова има више хиљада, требало би претрести сваки од њих, видети у каквом су стању, каквим су тачно ризицима изложени. То је посао који би у принципу требао да буде одговорност локалних самоуправа, па уколико немају новца за све у овом тренутку онда да раде по приоритетима – по стању моста, броју корисника који користе мост", каже Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањим.

Улагало се и у регулацију локалних водотокова и у бујичне бране. Захваљујући томе, кажу у Влади, штете је сада далеко мања. Као пример истичу Лучане који су 2014. чак седам пута плављени, а сада су без штете иако су имали исту количину падавина као и Чачак, Ужице, Пожега. Улагања се настављају али кажу некада решење може да буде и само промена понашања.

"Када причамо о уређењу водотокова, када причамо о чишћењу водотокова ми причамо о томе да неко баца ђубре у реке. Наравно, када се десе овакве ствари да настају проблеми. Молио бих људе да то не раде, да чувају своју природу, околину", каже Томислав Момировић, министар саобраћаја.

Водостај река је у опадању, кажу хидролози, и додају да ће након враћања река у корита – стагнирати. Ипак, због уведене ванредне одбране од поплава у појединим деловима државе, дежурне екипе су и даље у приправности.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара