Читај ми!

Обележена годишњица убиства Милана Пантића, после 21 године нема одговорних за злочин

У Јагодини је обележена 21. годишњица убиства дописника "Вечерњих новости" из тог града новинара Милана Пантића. Сумња се да је убијен због писања о спорним приватизацијама након петооктобарских промена, али ни после две деценије још нико није одговарао за убиство.

У улазу зграде где је новинар Милан Пантић, на само неколико корака од свог стана,  нападнут и ударцима у главу убијен, крај спомен-плоче цвеће и наклон породице, пријатеља, колега. И данас, на годишњицу убиства, они подсећају да убице и налогодавци за злочин још нису одговарали.

"Милан Пантић је такав симбол да о његовом убиству све детаље знамо, али правде нема", каже Живојин Ракочевић, председник УНС-а.

Милан Бабовић, заменик главног уредника Новости, нада се да неће доћи до опструкција ако се тај предмет нађе пред Тужилаштвом за организовани криминал и да ће после 21 годину "папагајских" понављања ко је на кућном прагу убио Милана Пантића, коначно добити тај одговор.

Истрајан у намери да расплете мрежу спорних приватизација и сумњивих трансакција, Милан Пантић, тада дописник Вечерњих новости објавио је серију текстова, па се у њима од почетка и трага за мотивима убиства.

Комисија за истраживање убистава новинара годинама инсистира да случај преузме Тужилаштво за организовани криминал.

"Ја не могу да објасним због чега је толико одбијање да се преузме овај случај, сви знамо да постоји могућност да никада не дођемо до судског процеса којим би се установила правда, али ми морамо учинити све што је могуће да до тога дође", истиче Веран Матић, председник комисије за истраживање убистава новинара.

Награду за новинарску храброст,  установљену у знак сећана на покојног Пантића, ове године добио је Данијел Симић, новинар Радио-телевизије Републике Српске због извештавања из ратних зона у Украјини.

"Мислим да је битно сваког новинара који је живот изгубио на дужности, памтити, не смијемо заборавити и, у сваком случају, никада не смијемо престати тражити кривце", поручује Симић.

Почетком јуна Међународна федерација новинара је на предлог УНС-а, усвојила резолуцију којом се тражи ефикасан правосудни поступак и ангажовање српског Тужилаштва за организовани криминал, како би били кажњени налогодавци и убице Милана Пантића.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво