Читај ми!

Прича из Сигурне куће: Како је отац одвео децу у Хрватску без докумената

Годину дана Ана Ландека је са децом од седам и пет година у Сигурној кући у Београду. Исто толико чека и епилог бракоразводне парнице и одлуку о додели старатељства. У недељу увече је, како каже, њен бивши супруг насилно узео децу из аутомобила у којем су била са дедом и одвео их у Хрватску.

Чекајући одлуку суда о старатељству, штићеница Сигурне куће Ана Ландека дочекала је, како каже, да јој бивши супруг као у филмској отмици одведе децу из Београда. Већ три дана не зна ни где су ни како су, али зна да их је отац у недељу ноћу одвео из Србије у Хрватску.

"У 20.20 ме звао тата, пошто ми по правилу морамо до 21.00 сати бити у кући, каже ево нас пакујемо се у кола и крећемо за минут, видимо се ускоро. У 20.28 тата зове и урла 'зови полицију,  отео нам је децу из аута на путу смо, јуримо га колима, зови бели 'фијат, београдске регистрације' и тог тренутка смо одмах звали полицију", прича штићеница Сигурне куће и мајка двоје деце Ана Ландека.

Данас је, како смо сазнали, суд Ани доделио старатељство над децом. Касно, поручује координаторка Сигурне куће и пита како су деца, са двојним држављанством Хрватске и Србије, прешла границу без путних исправа које су код мајке. И она је тражила од полиције да Домагоју Ландеки не дозволи прелазак границе.

"Кад је речено да се затворе, било је девет сати увече, а кад је прешао границу било је један сат ноћу. Према причи коју ја знам, граница је била отворена, рампа је била подигнута, њега на нашој граници нико ништа није питао и прошао је границу, на хрватској граници су му наводно нешто погледали документа, али се поставља питање како је хрватска граница могла да пусти некога ко није имао печат са наше границе", наводи Весна Станојевић, координаторка Сигурне куће у Београду.

Поводом навода мајке контактирали смо Министарство унутрашњих послова које нам није одговорило на упит. Са друге стране, хрватска полиција тврди да није било законских препрека да отац са двоје деце над којима, како тврде, има старатељство, пређе границу и настави путовање.

"Хрватска полиција је над хрватским држављанином и његово двоје деце, такође држављанима Хрватске, спровела граничну контролу на прелазу Товарник 6. јуна у ноћним сатима. Током граничне контроле и проверама путем међународне полицијске сарадње утврђене су све релевантне чињенице, те није било законских препрека да отац, са децом, над којима има старатељство, настави путовање", истиче МУП Републике Хрватске.

Да ли је било пропуста у раду Центра за социјални рад, питали смо Министарство за социјална питања, али нас је упутило даље на министарства правде, унутрашњих послова, за бригу о деци...

Због бројних пропуста сличан случај догодио се и пре три године. После вишегодишње борбе и ангажовања Министарства спољних послова Србије, Славици Бурмазовић враћено је троје деце које је њен бивши супруг одвео у Турску без њене дозволе.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара