Читај ми!

Министарство просвете: Успешно спроведен други пилот државне матуре

На радионици на којој су учествовали представници Министарства, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Завода за унапређивање образовања и васпитања, заједница школа и начелници свих школских управа, и представници пројекта ЕУ који пружа подршку у спровођењу државне матуре разматрана је успешност реализације другог пилот програма државне матуре, одржаног од 5. до 8. априла 2022. године и предложена су решења за њено унапређење.

Други пилот програм омогућио је детаљно сагледавање и процену готово целокупног процеса од припреме испитних материјала, преко дистрибуције и обезбеђивања регуларности испита, до провере квалитета оцењивања и анализе повратних информација на нивоу школа и система, саопштило је Министарство просвете.

Учествовали су ученици четвртих разреда, овај пут из свих средњих школа из целе Србије.

Циљ другог пилот програма, поред поменуте анализе, је и да се све школе припреме за увођење државне матуре која је планирана за 2024. годину, истиче се у саопштењу.

Министарство наводи и да су процедуре, према мишљењу велике већине свих учесника, биле јасне, од поступка пријављивања, преко дистрибуције материјала до организације испита у школама.

Између 94 и 100 одсто учесника сматра да је све успешно реализовано, каже се у саопштењу.

У припреми еВодич кроз матуру 

У наредном периоду биће измењени Правилник о програму опште и уметничке матуре и Правилник о програму стручне матуре и завршног испита, а у припреми су и ново Стручно упутство са свим прилозима за пробну матуру и еВодичи кроз матуру намењени наставницима и ученицима.

Осим што је пилот обухватио проверу процедура, истовремено се анализирао и начин оцењивања и квалитет задатака, тако да су, први пут, све средње школе односно наставници у тим школама имали прилику да се упознају са концептом теста.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић захвалио је свим учесницима на добро одрађеном послу.

"Посебно похваљујем оне школе које су максимално искористиле могућност која им је пружена и упознале се у потпуности са оним што их очекује 2024. године".

Додао је да је доста школа већ урадила интерну евалуацију на основу којих припремају планове за унапређивање наставе и значај матуре схватају као механизам за побољшање квалитета наставе.

"Такође, истакао бих и поједине школе које су додатно мотивисале ученике да успешно реализују тест, као што је била опција бесплатне матурске вечери за ученика са најбољим резултатом", рекао је Ружић.

Препорука: Ученици који добро ураде тест упис бољих оцена у дневник

Министарство је препоручило школама да, као један вид мотивације, ученицима који добро ураде тест упишу и боље оцене у дневник. Ружић је истакао да је незадовољан појединим школама које ту прилику нису искористиле и чији се резултати негативно одражавају на успех другог пилота.

"Надам се да ћемо наредни период искористити да сви разумемо значај државне матуре за наше ученике и целокупан систем. Сврха пројекта је да олакшамо, пре свега, ученицима и умањимо им стрес при упису на факултете, а истовремено да им пружимо веће могућности, од чега ће корист имати и сам просветни систем", каже Ружић.

Испите у оквиру пилотирања су радили ученици који ове године завршавају средњу школу, тако да та генерација неће учествовати у државној матури када буде уведена. Ученици су тестове радили без припреме, у току редовног наставног дана. Самим тим њихова мотивација није била висока. Иако резултати ученика ни овај пут нису били у фокусу, ипак су бољи него у октобру 2020. године, када је државна матура пилотирана први пут, наводи се у саопштењу Министарства.

Највећа постигнућа на тестовима страних језика 

Највећа постигнућа су, како се напомиње, на тестовима страних језика, где су гимназијалци освајали и до 64 поена у просеку, односно до 51 поен ученици средњих стручних школа. Када је реч о осталим општеобразовним предметима, гимназијалци су најбоље урадили хемију (у просеку 51 бод), а ученици средњих стручних школа историју (36 бодова у просеку).

Тест из српског језика су, очекивано, најбоље урадили гимназијалци (у просеку освојили 47 бодова), а доста гимназијалаца је тест решио са максималних 100 поена, односно средњошколаца са 93.

Иако су ученици у решавању задатака из математике били мање успешни (18 бодова у просеку у гимназијама), било је доста гимназијалаца са укупним поеном од 97, односно средњошколаца са 81.

Генерација која ће полагати државну матуру имаће две пробе, прву у мају 2023. године, а другу 2024. године, те ће имати прилику да провере своје знање које је потребно за полагање по новом систему.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво