Читај ми!

Патријарх Порфирије уручио томос архиепископу македонско-охридском Стефану

Патријарх Порфирије уручио је у Саборној цркви архиепископу македонско-охридском Стефану томос којим Српска православна црква признаје аутокефалност Македонској православној цркви.

Патријарх Порфирије је пре уручења томоса рекао да су се створили услови да и Охридска архиепископија има способности да буде самостална црква.

Поглавар Српске православне цркве је рекао да се црква тиме не дели него да расте заједно у љубави и слози.

"Процес који смо започели, заправо, који је већим делом био реализован служењем наше свете литургије у Скопљу, данас, по благодети Божјој, имамо прилику да овенчамо. То што већ постоји међу нама, то је јединство које је у једном периоду било нарушено и јединство које васпостављено, а онда је отишло и корак даље, у духу живота цркве кроз векове, а то је да Македонска црква, Охридска архиепископија, има не само услове, него има и могућности и потребу да се организује у контексту аутокефалне цркве", рекао је Порфирије и додао да је то најбоље за обе православне цркве и православље, браће и сестре у Северној Македонији.

Поглавар Српске православне цркве је рекао да су осећали да оно што је већ реализовано служењем литургије у Скопљу, данас треба јавно да кажу и покажу документом који се зове томос.

"То што је наша дубока спознаја и дубоко осећање после међусобног сагласја које смо постигли између себе, дужни смо да обавестимо све помесне цркве о таквом чину и званично, иако већина цркава зна за ово, и наравно, већина цркава подржавала је и подстицала све нас заједно да идемо у овом правцу. Имам информације да на многим местима где су наши верници, и Македонци и Срби, исказују неописиву радост због оваквог нашег поступка", поручио је Порфирије.

Нагласио је да аутокефалност која је дата МПЦ нема никакве везе са другим просторима у којима постоји и дејствује СПЦ.

"Услови и контексти, оно што смо сматрали поретком у Северној Македонији апсолутно је другачије у односу на све друге просторе на којима постоји и живи наша црква", истакао је Порфирије.

Патријарх Порфирије: Црква има своју динамику 

Поглавар СПЦ рекао је да црква има своју динамику, свој живот и да та динамика, живот и устројство цркве ни у ком случају не могу бити сведени на динамику, принципе и правила која извиру из овога света.

"Не постоји ниједан појединац, па макар био он и најсветији, нити било какве вредности од овога света, па и оне најсветије и најважније, којима се живот цркве може исцрпети. Црквом се не служи, него се цркви служи. Црквом не можемо да се служимо, она није оруђе, а камоли оружје. Сви цркви служимо по својим способностима, талентима и дару Божјем", рекао је Порфирије.

Поглавар је истакао да се аутокефалношћу црква не дели, него се умножава и расте, растући се и умножавајући се у љубави.

"Црква се не дели по својим саставним деловима у свеопштем јединству цркве Христове и заповести Христове да би се затварала у себе, да би се одвајала, да би неговала искључиво нешто што има земаљски циљ, него се умножава и организује тако да оно што је земаљско, што је дар од Бога, на најбољи могући начин се умножава и расте и да кроз тај раст сваки део цркве може да дарује себе другим деловима цркве, а да сви заједно растемо у љубави и јединству вере", поручио је Порфирије.

Архиепископ Стефан: Данас је стигла највећа радост 

После обраћања поглавара СПЦ прочитан је текст томоса, а архирепског охридски и македонски Стефан рекао је да је трећа, заједничка литургија у Београду потврдила јединство и љубав МПЦ и СПЦ.

"Данас је стигла и највећа радост, јер оно што смо се одавно договарали оно што је наш Синод тражио, а ваш Свети архијерејски сабор једногласно прихватио, потписали сте томос и потврдили реалност, а то је аутокефалност Охридске архиепископије МПЦ", поручио је архиепископ Стефан.

Он је додао да ће се тој вести радовати сви верници у Северној Македонији укључујући и српски народ у тој земљи, али и зато што ће она означити јединство две цркве.

Патријарх је истакао и да је веома радостан због тога што се аутокефалности Македонске православне цркве радују и Срби и Македонци у Северној Македонији.

Патријарх Порфирије је препоручио да МПЦ сада нађе одговарајуће име.

Српски партијарх је такође истакао да црква не може да буде оружје и да није оружје за остваривање било каквих других циљева.

Порфирије је нагласио и да ова одлука неће утицати на друга канонска подруцја СПЦ, јер су, како је рекао, другачији услови у Северној Македонији него у другим деловима СПЦ.

Сабор Српске православне цркве одлучио је једногласно да Македонској православној цркви – Охридској архиепископији дâ аутокефалност.

У беседи верницима након литургије у Саборном храму Светог Климента Охридског у Скопљу ту одлуку потврдио је патријарх српски Порфирије 24. маја.

Одлука о аутокефалности стигла је свега неколико дана након Литургије помирења две цркве и мање од седам дана након што је Сабор саопштио да признаје најширу аутономију Македонске православне цркве – Охридске архиепископије (МПЦ-ОА).

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво