Читај ми!

Вучић са избеглицама из Украјине: Желим вам мир, што пре да се вратите кући

Желим вам да што пре дочекате мир, поручио је председник Србије Александар Вучић избеглицама из Украјине, које су смештене у Центру за азил у Врању.

У центру за азил у Врању смештено је 67 избеглица из Украјине, већином жене са децом: ту су тренутно 43 жене, седамнаесторо деце од две до 18 година и седам мушкараца.

"Желим вам да што пре дочекате мир, да можете да се вратите својим домовима, а ко год буде желео да живи, ради у Србији, увек може да дође. Осећајте се као код куће", рекао им је Вучић. 

Вучић је рекао да је за њих обезбеђена додатна помоћ, додајући да је држава спремна да помогне у свему што мисле да им је потребно.

"Све што можемо да понудимо, наше капацитете за лечење, за здравље људи, за рањене, спремни смо да помогнемо", рекао је Вучић.

Навео је да у Србији саосећамо са свима у Украјини, и страшно нам је свима важно да деца из Украјине овде имају пристојно детињство, а старији живот достојан човека.

"Надам се да сте у Србији осетили срце добрих домаћина и да видите колико вас волимо и разумемо вашу тешку судбину, јер смо и ми, као народ, неколико пута пролазили кроз избеглиштво, патњу, и чини ми се да се одлично разумемо", рекао је Вучић.

Међу избеглима је и Олена Мојсиловић која је са ћерком у Центар за азил Врање дошла 11. марта, са севера Доњецка.

"Задовољни смо условима које овде имамо, у соби је добар намештај, вај-фај...имамо храну и све што нам је потребно", рекла је Олена.

Навела да су из Украјине кренули почетком рата, 24. фебруара, да су прошли Пољску, Мађарску и до границе са Србијом стигли 7. марта.

Њена ћерка, Анђела, такође је задовољна условима у Центру за азил Врање, али како каже, жели да се врати у Украјину.

"Овде сам задовољна свиме, били смо у више страних градова, али у Србији је најбоље. Ипак, желим да се вратим у Украјину јер ми је Украјина у срцу", рекла је 23-годишња Анђела. 

Вучић је у Центру поразговарао са децом, а занимало га је одакле долазе, како се осећају у Врању, иду ли у школу, како им иде учење српског језика...

Добио је одговор да су углавом из Харкова, Северодоњецка, углавном из места где су највеће борбе.

Деца су му пренела и да су пошла у школу, да уче и да већ помало говоре српски.

На питање да ли им се овде, у Србији, Врању свиђа, добио је потврдан одговор, а од њихових васпитача и запослених у Центру сазнао да су сви добри и да се добро сналазе.

"Много су лепа деца... Неки од њих ће бити велики људи, зато што се у избеглиштву рађају велики људи, снажни, чвршћи од других. Деца у избеглиштву имају посебну снагу", рекао је Вучић.

Најмлађи су се посебно обрадовали када их је председник питао да ли има нешто што би волели да добију. Одговор је, дечји, био потврдан, а председник им је затим и поделио поклоне.

После обиласка Центра, председник Вучић је са децом изашао на спортски терен, и стао на гол, али није имао превише успеха као голман.

Са председником Вучићем, у посету Центру дошли су и амбасадор Србије у Украјини Ацо Јовановић, министри Дарија Кисић, Златибор Лончар, Вања Удовичић и комесар за избеглице Владимир Цуцић.

Амбасадор Украјине: Хвала Србији на помоћи

Амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач захвалио је данас Србији на помоћи коју пружа Украјини.

"Захваљујем председнику Србије Александру Вучићу, Влади Србије и српском народу на гостопримству и помоћи коју пружају нашим људима", рекао је Толкач током обиласка Центра за азил у Врању.

Амбасадор Толкач је додао да су грађани Украјине који су у Србији нашли уточиште, дочекани са искреним гостопримством и срдачном помоћи и односом.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво