Читај ми!

ХПВ вакцина стигла у Србију

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање проф. др Сања Радојевић Шкодрић каже за РТС да је у Србију стигла ХПВ вакцина. У понедељак почиње дистрибуција према плану који је направио Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" и до краја следеће недеље та вакцина биће доступна у свим институтима за јавно здравље и домовима здравља у Србији.

Сања Радојевић Шкодрић је за РТС подсетила да је реч о препорученој а не обавезној вакцини, коју ће о трошку државе моћи да приме дечаци и девојчице узраста од девет до 19 година, а пре првог сексуалног односа.

"Дакле, ХПВ вакцину могу да приме сви који желе у том узрасту, о трошку државе. Најидеалнији период за примање те вакцине је између 12. и 14. године. Држава је обезбедила најсавременију, деветовалентну вакцину која представља златни стандард према препоруци струке", објаснила је Шкодрићева.

Наглашава да је та вакцина, према оцени Светске здравствене организације једна од најбезбеднијих вакцина.

Вакцина ће се давати тако што ће деца узраста до 14 година примати две дозе, док ће остали, од 14 до 19 година примати три дозе вакцине.

Вакцина против хуманог папиломавируса (ХПВ) штити од рака грлића материце код жена и рака пениса код мушкараца.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво