Читај ми!

Синдикати "Фијата" упутили захтеве Влади Србије и компанији о будућности радника

Четири синдиката и представници радника ФЦА Србија, Стелантис групе упутило је захтеве Влади Србије и компаније о будућности радника "Фијата", упућивању радника на рад у иностранство и код другог послодавца на територији Града Крагујевца.

У саопштењу синдиката се наводи да је на заједничком састанку представника свих синдиката Фијат Крајслер аутомобила Србија, Стелантис групе, одржаном 31. маја у Крагујевцу, донета одлука о упућивању четири захтева Влади Републике Србије и ФЦА Србија, Стелантис групи.

У првом захтеву се наводи да упућивање на рад у иностранство буде искључиво у складу са законом Републике Србије, гарантовање посла након повратка (ова обавеза да буде садржана у уговору о упућивању), уз обавезан принцип добровољности.

"За раднике који се добровољно изјасне за прихватање програма решавања вишка запослених, отпремнине дефинисати најмање у износу који је исплаћиван приликом гашења треће смене у ФЦА Србија", стоји у другом захтеву.

У трећем захтеву се наводи да за раднике који се изјасне да желе да остану у радном односу у ФЦА Србија, да се то и омогући уз гарантовање исплате накнаде зараде најмање у висини минималне зараде. Уколико се укаже потреба за додатном обуком ради оспособљавања на пословима израде електричног возила, да им се обезбеде сва права која прате овај вид професионалног усавршавања у складу са Законом Републике Србије.

Четврти  – упућивање на рад код другог послодавца на територији Града Крагујевца, уз уважавање принципа добровољности за опредељивање запослених за ову опцију и уз задржавање права не мањих од оних који имају радници у Стелантису.

"Уколико представници Стелантис групе или Владе Републике Србије буду вршили било какав притисак на запослене да прихвате неку од опција (односно, уколико се заврши принцип добровољности), сви синдикати и представници радника ступиће у протест. Уколико предложени начин решавања тренутних статуса запослених није прихватљив, предлажемо раскид свих уговора са постојећим стратешким партнером, којима су му обезбеђени значајни износи државних субвенција", наводи се у заједничком саопштењу Самосталног синдиката ФЦА Србија (Стелантис група), Самостални синдикат Магнети Марели, Фијат пластик, Синдиката независност ФЦА Србија, Стелантис група, Синдиката солидарност ФЦА Србија, Стелантис група и представника радника ФЦА Србија, Стелантис група.

Представници синдиката и радника крагујевачког "Фијата" рекли су у понедељак после састанка са премијерком Аном Брнабић да је договорено да разговори са представницима Владе о судбини радника трају до 10. јуна.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво