Читај ми!

И грађани пропитују судије и тужиоце, на која питања одговор не могу да добију

Са циљем да се правосуђе приближи грађанима, у око 15 градова и општина у Србији спроводи се пројекат "Отворена врата правосуђа". Реализују га бројне организације цивилног сектора које се баве људским правима и развојем демократије и струковна удружења правосуђа, а подржавају УСАИД и Мисија ОЕБС-а у Србији. Катарина Голубовић из ЈУКОМ-а је руководилац тог пројекта и у разговору за РТС истиче да је до сада преко милион грађана Србије пратило разговор са судијама и тужиоцима на различите теме. Указује, да се највише жале на непредвидљивост судског поступка, на спорост, трошкове поступка, као и на адвокатске трошкове, али и на транспарентност информација.

Ове недеље је био и стоти, јубиларни догађај у оквиру пројекта "Отворена врата правосуђа", који се спроводи скоро три и по године и орочен је на јануар 2024. године. 

У зградама судова у одређеним терминима и на одређене теме грађани се на "отвореним вратима" састају са судијама, тужиоцима, јавним извршитељима, јавним бележницима, адвокатима, психолозима, полицијским службеницима, и другим учесницима. 

Катарина Голубовић истиче за РТС да је до сада на различите начине преко милион грађана Србије, у више од 15 градова, пратило разговор са судијама и тужиоцима на различите теме. 

До сада је у судницама било преко 1.100 грађана с обзиром на то да оне могу да приме до 50 грађана. Због короне многе догађаје су одржавали онлајн и преко веб страница је преко 15.000 пратилаца било по догађају.

Голубовићева наводи да су ти догађаји замишљени на одређену тему и то ону коју грађани поставе. То су између осталог питања – какви су судски трошкови, трошкови у извршном поступку, насиље у породици, медијски спорови, која су њихова права у прекршајном поступку.

Дакле грађани постављају тему, а онда судије и тужиоци прво праве увод и обично кроз сат времена одговоре на сва питања.

"Потом следе питања грађана који се налазе у судници. Увек се одговори на питање осим у случају ако грађанин постави питање судији који води његов поступак. У том случају грађани имају један други механизам, а то је правно саветовање преко бесплатне правне помоћи", објаснила је Голубовићева.

Какве су судије грађани

Нагласила је да се већ две године доноси Извештај о стању у правосуђу и да је то оцена коју дају грађани преко анкета, али и оцена која садржи релевантне податке добијене од институција.

Грађани се највише жале на непредвидљивост судског поступка, није увек извесно каква ће судска одлука бити, на спорост, трошкове поступка, као и на адвокатске трошкове.

Такође, наводи да оцена транспарентности информација о судовима коју грађани треба да имају није задовољавајућа, али да она из године у годину, како оцењује, бива боља.

На сајту отворена врата правосуђа налазе се сви водичи за грађане, десет релевантних тема, као што су извршни поступак, прекршајни, водич кроз сведочење, за убрзање судских поступака.

Поред тога, на том сајту судије, тужиоци и остали правни стручњаци ангажовани су на писању блогова о актуелним темама и информацијама значајним за грађане.

Голубовићева је навела да се најмање две, до три седмице раније објављује информација о томе када се, на коју тему и у ком граду одржавају "Отворена врата правосуђа".

У Основном суду у Ужицу 2. јуна разговараће се о насиљу у породици, а 9. јуна у Вишем суду у Београду о медијским споровима.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи