Читај ми!

Осиромашени уранијум повезао адвокате из Србије и Италије, траже правду за оболеле од рака

Пред судовима у Србији још није доказана узрочно-последична веза између малигних болести и боравка на подручју које је НАТО 1999. бомбардовао осиромашеним уранијумом. Адвокат из Ниша Срђан Алексић са колегама из Италије, који су ту везу доказали у 300 случајева, заступа оболеле од канцера у три тужбе поднете пред Вишим судом у Београду. Тужена страна - НАТО позива се на имунитет.

Годину и по од подношења тужби за накнаду штете НАТО се тек недавно огласио, позвао се на имунитет, и то на основу споразума Партнерство за мир који је наша земља потписала 2006. године.

"НАТО" пакт не може ретроактивно да врати тај споразум који је потписан Партнерство за мир већ само убудуће. Моји клијенти су оболели од канцера као последица бомбардовања осиромашеним уранијумом и ја сматрам да је НATO апсолутно одговаран за накнаду штете пред нашим судом", рекао је Срђан Алексић адвокат из Ниша.

Везу између оболевања италијанских војника и боравка на КиМ, пред судовима у Италији готово свакодневно доказује адвокат Анђело Фјоре Тартаља.

"Број добијених спорова свакодневно расте, управо смо јуче добили још три спора, и сада имамо 300 позитивно решених случајева. Накнада штете у Италији износи минимум 500.000 евра, многи су нажалост преминули па заступамо њихове наследнике", истакао је Анђело Фјоре Тартаља, адвокат из Италије.

Докторка Рита Чели била је консултант државне комисије која је истраживала ефекте осиромашеног уранијума на војнике. Каже следећи корак је анализа присуства тешких метала и осиромашеног уранијума у крви.

"Ми смо доказали присуство тешких метала код оболелих који су кратко боравили на контаминираним подручјима, а то је велика разлика у односу на људе који на тим подручјима живе, они апсолутно заслужују правду", истакла др Рита Чели, медицински стучњак.

Адвокат Алексић очекује да ће први поступак пред домаћим судом почети на јесен. Каже да се његовом тиму до сада обратило близу 3.000 наших грађана.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво