Читај ми!

До скоро се из Србије у БиХ ишло по гориво, сада комшије долазе по шећер и брашно

У нашој земљи цена шећера ограничена је на 89 динара по килограму, тако да је око 60 динара јефтинији него у Републици Српској. Управо због тога становници из пограничних места масовно прелазе Дрину - због куповине. Министар пољопривреде то наводи и као један од разлога несташица шећера у нашим радњама протеклих дана.

До пре неколико месеци грађани Србије у Републику Српску често су одлазили по јефтиније гориво. Сада становници са леве обале Дрине границу прелазе да би куповали највише шећер и уље.

У продавницима у пограничним местима попут Лознице, Малог Зворника и Прибоја, основине животне намирнице купују се више него иначе. Продавци кажу да купују првенствено комшије из суседне државе.

"То је од скоро, видело једно од другог и купе и што му треба и што му не треба", каже једна Прибојчанка.

Жељка Васиљевић, радница у маркету из Лознице испричала је да купци из Републике Српске већ неколико месеци масовно долазе у куповину и највише узимају шећер, уље и брашно, јер је код њих, како кажу, знатно скупље.

"Није ограничена продаја шећера, шећер долази сваки дан, цена му је 89 динара и мало већа је потражња него иначе", прича Мира Јањић, радница у маркету из Прибоја.

У Министарству пољопривреде, кажу, да је тржиште у нашој земљи слободно, да ограничења у куповини нема, због чега се дешавало да су неки куповали и по 200 килограма шећера.

"Нарочито вам је то изражено у пограничним просторима, покушавају да пребаце преко границе зато што је тамо виша цена тих роба и покушавају да тргују, то је једна стар. Друга ствар страх, људи виде шта се дешава у Европи, покушавају и они да се опскрбе, неки дан сам чуо од једног човека, каже, купио сам двадесет кила шећера и не знам шта да радим са њим", наводи Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Иако ограничења у куповини основних животних намирница, па и шећера нема, према речима надлежних, у неким малопродајним објектима и даље се дешавају неправилности због чега је тржишна инспекција константно на терену.