Читај ми!

Скок у воду и повреда врата, докторка Стефановић саветује како реаговати у тој ситуацији

Један човек тешко је повређен док је скакао на транболини, а ускоро се отвара и летња сезона када су учесталији скокови у воду, што такође може довести до повреде врата. Докторка Ивана Стефановић саветује како се треба понашати у случају повреде врата.

Докторка Ивана Стефановић рекла је да је Хитна помоћ добила позив да је дошло до повреде главе.

"Нисмо могли да очекујемо да је дошло до повреде врата. Мислим да је највећи проблем што не размишљамо о вратној кичми и могућности да се повреди кичмена мождина", навела је Стефановићева.

Према њеним речима, проблем са повредама вратне кичме је што се ту налазе витални центри за дисање и рад срца и те повреде могу бити толико тешке, а чак и смртне, а да не причамо о могућности квадриплегије, односно потпуне одузетости.

"Када имате такав тип повређивања, као што је скок у воду да се пацијент жали на бол у врату или глави, да не може да плива, да није добро испливала, онда је потребно да га извучете са што мање померања главе. Најбоље да зовете спасиоце, јер они су обучени за то", истакла је докторка Стефановић.

Напоменула је да у тој ситуацији не треба ништа стављати под главу, не треба окретати особу која се повредила јер је могуће да су оштећене коштане структуре, али да још увек није повређене кичмена мождина.

"Сваким померањем коштане структуре се могу забити у кичмену мождину и направити тешке телесне повреде са тешким инвалидитетом. Најважније је помислити да то може да се деси и не померати особу. Зовите Хитну и јавите нам шта се десило", истакла је докторка Стефановић.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи